Workshop Susana Barberá bij de Fearless Conference 2014 in Amsterdam

Wat gaat de tijd toch snel, het is al weer een jaar later en tijd voor de 2 daagse Fearless Conference 2014. Deze conferentie werd dit keer weer gehouden in de Panama Amsterdam. Deze conferentie is georganiseerd voor trouwfotografen van de Fearless Photographers, en de beste sprekers/fotografen uit heel de wereld worden overgevlogen om workshops te geven. Deze workshops zijn dan niet bedoeld om te leren hoe je je camera bediend of een truc hoe je deze gave foto maakt, maar gaat een stuk verder. Hier leer je meer in de trend van hoe haal ik het beste uit mezelf, wat zijn goede foto’s of het juiste balans vinden tussen werk en je leven. In dit artikel een samenvatting van de workshop van de Spaanse fotografe Susana Barberá. Ze heeft behoorlijk veel Fearless Awards gewonnen en had een workshop met als titel: Find Your Inner Voice and Kick Ass In Black & White

Susana Barberá

Ze begon met het uitnodigen van mensen uit het publiek en ging lekker dansen met het publiek op „I FEEL GOOD”. Echt een hele leuke en originele manier om te beginnen en het publiek los te krijgen. Susana gaf aan dat het belangrijk is dat je leert het beste uit jezelf te halen en geen copy cat wordt. Door juist jezelf te blijven en jezelf steeds beter te maken wordt je uniek. Probeer ook nooit beter te zijn dan iemand anders maar blijf onderdanig.

Visualiseren

Hoe wordt je nou beter door jezelf te blijven? Neem lekker de tijd voor jezelf en doe dingen die je leuk vindt. Op die manier wordt je vanzelf creatief door alle prikkels die je uit je omgeving krijgt. Ga dus lekker stappen of op vakantie en je krijgt weer verse energie en creativiteit wat je in je werk kan toepassen. Een ander ding wat heel belangrijk is voor je bedrijf en fotografie is dat je leert visualiseren. Denk eens aan een situatie dat je een nieuwe auto wilt kopen, bijvoorbeeld een nieuwe Audi A3. Vanaf het moment dat je daaraan denkt lijkt het net of er alleen maar Audi A3’s op de weg rijden. Dit is niet ineens zo maar je gaat je focussen op een doel zonder dat je het door hebt.

Dit kun je ook op je fotografie en bedrijf toepassen en als je er maar lang genoeg over nadenkt zult je op een gegeven moment het ook krijgen! Bijvoorbeeld ik zou dolgraag een keer een bruiloft in een mooi kasteel willen doen, of ik wil graag een keer in Italië een bruiloft doen.

Oefenen

Nu je weet wat je wilt en je weet dat je jezelf moet blijven is het tijd om te gaan oefenen. Niets is belangrijker dan het doen in plaats van het kijken of denken. Bij fotografie wordt je echt beter wanneer je er steeds mee bezig bent. Om nou overal je SLR mee te nemen is misschien wat veel maar je hebt over het algemeen altijd wel een SmartPhone bij je waarmee je foto’s kunt maken. Oefen hier gewoon mee en wordt creatief met de beperkingen van de camera. De camera zorgt ervoor dat je blijft zien! Oefen gewoon op straat want dit geeft je echt zekerheid onder de mensen en oefen je ogen due goed. Wanneer je de foto’s van de Iphone in Zwart Wit zet krijg je echt super mooi beeld ondanks dat het „slechts” een telefoon camera is.

Fotograferen in lagen

Even later gaf Susana nog een handige tip voor het maken van foto’s en dat is gebruik je diafragma. Het klinkt allemaal erg logisch maar vaak is het zo dat je de grootste opening van je lens gebruikt om zoveel mogelijk onscherp te krijgen op de achtergrond, maar probeer het eens andersom en ga kijken hoe je kan fotograferen op bijvoorbeeld F8. Met deze kleinere diafragma moet je in lagen gaan werken. Foto's opbouwen uit lagen zorgt voor diepte. Houd erkenning ermee dat je dan schiet op bijvoorbeeld F8 of hoger. Dit kan echt ook heel mooi zijn en geeft een compleet ander effect. Je moet dan alleen wat meer gaan puzzelen met de mensen etc. Je hebt immers te maken met meer info in de achtergrond. Alles moet op de juiste plaats staan!

Wie weet kun je zelf ook wat met deze handige tips van Susana, ze heeft mij in ieder geval een hoop kleine handige dingen geleerd.