3 tips om beter te leren fotograferen

Ik krijg geregeld de vraag: hoe kan ik nou beter foto’s maken? Dit is een vraag die van veel factoren afhangt. Hier een 3 tips voor het beter leren fotograferen.

Oefenen met een 35mm F1.4 lens.

Oefenen met een 35mm F1.4 lens.

Camera

Wanneer je aan het fotograferen bent en je wilt graag een nooi resultaat behalen is het belangrijk dat je je techniek goed onder de knie hebt. Wanneer je je camera kunt dromen kun je je meer bezig houden met de foto. Zie het als autolessen, je leert eerst gas geven en schakelen. Wanneer je je rijbewijs gehaald hebt leer je pas echt je auto goed onder de knie krijgen en merk je dat je meer met het verkeer bezig bent dan met je auto. Met fotografie is dit net zo, je moet je camera blindelings kunnen gebruiken en het moment aanvoelen wanneer je een snelle sluitertijd nodig hebt of een groter dan wel kleiner diafragma.
Zelf met je iPhone kun je hele mooie foto’s maken en dit houd in dat je met een minder kwalitatief goede camera dus ook mooi resultaat kunt bereiken.
Mijn advies is ook pas een nieuwe camera te kopen op het moment dat je tegen de grenzen van de camera aan loopt. Wil je iets uit je camera halen maar dit lukt niet of wordt niet moi genoeg zou ik pas upgraden. Denk bijvoorbeeld aan fotograferen in het donker. Dit is iets waar camera’s de meeste moeite hebben. Wanneer je gave foto’s hebt maar met veel ruis dan zou je kunnen overwegen over te stappen op een betere camera. Op deze manier leer je echt het maximale uit je camera te halen. 
Ik ben ooit zelf begonnen met een Canon 30d en dat was echt een super camera. Ik merkte alleen dat ik vaak problemen had in bijvoorbeeld een kerk of op het feest. Weinig licht en dus een hoge ISO waardoor de foot’s zoveel ruis gaven dat ze bijna niet meer bruikbaar werden. Ik ben daarom over gestapt op de 1D mark III, toen de 5D mark II, toen de 5D mark III en de 1Dx. Deze combinatie werk ik op dit moment heel fijn mee.

Bij de 85mm kun je storende elementen makkelijker uitsluiten doordat je alles dichterbij haalt.

Bij de 85mm kun je storende elementen makkelijker uitsluiten doordat je alles dichterbij haalt.

Lenzen

Iets waar ik eerder naar kijk dan een camera zijn lenzen. Deze zorgen ervoor dat het licht daadwerkelijk op je sensor wordt geprojecteerd. Wanneer dit licht niet van voldoende kwaliteit is zal je nooit het maximale uit je camera halen. Denk hierbij aan de kitlens die bij je camera geleverd wordt. Dit is een prima lens om mee te beginnen. Maar wil je meer scherpte, een hogere diafragma en betere bouw kwaliteit dan wordt het langzaam tijd om uit te breiden naar een betere lens. Om nog even terug te komen op de kit lens, dit is voor Canon bijvoorbeeld de Canon EF-S 18-55mm 1:3.5-5.6 IS. Deze lens is niet geschikt voor full frame camera’s en de diafragma begint bij F3.5 tot F5.6 en als laatste voelt hij ook niet al te stevig aan. Een mooie uitbreiding voor deze lens zou kunnen zijn de Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM. Dit is al weer een lens die een stuk beter van kwaliteit is. Hij biedt een diafragma van F2.8 over de gehele lengte en hij voelt al een stuk steviger aan. Ook niet geheel onbelangrijk, hij is ook een stuk scherper dan de kit lens. Wil je weet een stap hoger zou je kunnen gaan voor de Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM. Dit is 1 van de scherpste lenzen op dit moment van Canon en spatader dicht, voelt stevig aan en maar fantastische foto’s. Wanneer je met een mooie lens toch tegen beperkingen aan loopt zoals ruis zou je kunnen overwegen voor een nieuwe camera body te gaan.
Nadat je lekker je camera en je lens helemaal onder de knie krijgt zul je merken dat je ook wilt uitwijken naar andere effecten. Denk eens aan een telelens waarmee je een stuk dichterbij kan komen, of een marcolens waarmee je totaal andere soort foto’s mee kan maken. Vaste lenzen zijn ook erg leuk om mee te spelen omdat deze vaak erg scherp zijn en een grote diafragma aan kunnen en je weer een compleet ander effect kunt bereiken dan de 24-70 bijvoorbeeld.

Op een zonnige dag een grote diafragma van F1.4 op de 35mm lens met een sluitertijd van 1/8000. Het onderwerp goed scherp in beeld brengen en de achtergrond mooi onscherp maken.

Op een zonnige dag een grote diafragma van F1.4 op de 35mm lens met een sluitertijd van 1/8000. Het onderwerp goed scherp in beeld brengen en de achtergrond mooi onscherp maken.

Blijf oefenen

De aller belangrijkste tip die ik kan geven naast een lens en camera is toch echt: blijven oefenen, en neem altijd een camera mee!
Er is op straat zoveel te beleven dat je altijd wel iets moois vast kunt leggen. Denk aan bijvoorbeeld landschappen, mensen op straat, dieren, sporten en andere evenementen. Genoeg stof om te oefenen dus. Dit is echt de enige manier waarop je je apparatuur beter leert kennen en je meer gaat bezig houden met de compositie en het moment. 
De belangrijkste drie elementen van een foto zijn: licht, compositie en moment. Wanneer je deze 3 elementen in een foto weet te verwerken heb je een goede foto te pakken.
Blijf dus echt oefenen en je zult merken dat je ook steeds weer nieuwe ideeën ontwikkeld welke je weer kunt hergebruiken bij andere shoots.

Ook ik oefen zo veel mogelijk wanneer ik vrije tijd heb om zo fris te blijven en weer nieuwe ideeën te ontwikkelen voor fotoshoots. Even als voorbeeld ben ik gister op pad gegaan met de kinderen naar het park om daar weer te oefenen met reflectieschermen. Op een mooie zonnige dag is zo’n scherm echt super handig. Toen ik mijn licht geregeld had kon ik me met de compositie en het moment bezig houden. Ik ben weer blij met het resultaat en ga deze technieken weer uitvoeren bij klanten.

Hier een aantal foto's die ik gemaakt heb van mijn kinderen om te oefenen met kinderfotografie. Ik heb gebruik gemaakt van de Nifty Fifty (50mm F1.2) en de 35mm F1.4 met daarbij een Tri-Grip diffusion en reflectiescherm. Het was niet alleen de techniek hoe ik een mooie foto kreeg maar ook hoe kan je een set maken en zorg je ervoor dat de kinderen lol kunnen maken zonder dat ze echt bezig zijn met de fotograaf.

Na deze oefening buiten zijn we naar binnen gegaan om daar nog een oefening te doen met flitslicht. Ik heb daarbij ook mijn 50mm F1.2 gebruik in combinatie met een Orbis Ring Flash. Een totaal ander effect maar zeker gaaf om mee te oefenen om gave portretten te maken.

Hier een foto met de Orbis Ring Flash op traditionele manier. Door de flitser heen fotograferen waardoor je een ring in de pupil te zien krijgt.

Hier een foto met de Orbis Ring Flash op traditionele manier. Door de flitser heen fotograferen waardoor je een ring in de pupil te zien krijgt.

Hier een variant met de Orbis Ring Flash. Deze heb ik links boven de camera gehouden waardoor hij als softbox fungeert.

Hier een variant met de Orbis Ring Flash. Deze heb ik links boven de camera gehouden waardoor hij als softbox fungeert.

Hopelijk kun je met deze tips nu zelf ook aan de slag. Zoals je ziet ben ik ook altijd aan het oefenen en testen om leuke effecten te bereiken.