9 fototips voor betere party foto's

Wanneer je met een bruidspaar in gesprek bent over hun mooiste dag komt ook het laatste gedeelte van de dag aan bod: het feest. Ik ken genoeg fotografen die dat gedeelte van de dag niet belangrijk vinden, maar ik weet uit ervaring dat dit juist het gedeelte van de dag is waar vrienden en familie nog jaren over zullen praten.Ik heb daarom in dit artikel 9 fototips voor je waarmee je betere party foto’s maakt waar het bruidsparen hun leven plezier van zullen hebben. Als het feest al super leuk was, dan zijn goede foto’s een extra mooie herinnering aan deze avond.

1. intake gesprek met het bruidspaar

Tijdens je gesprek bent met het bruidspaar kun je aangeven dat je graag party foto's op het feest wilt fotograferen. Als je het bruidspaar heb weten te overtuigen en ze daar ook interesse in hebben is het ook wel handig dat je weet in wat voor situatie je terecht gaat komen. Wanneer de band of dj weinig licht mee neemt is het voor jou als fotograaf ook extra moeilijk om party foto’s met sfeer vast te leggen. Stel dat het bruidspaar op een locatie met een hoog plafond en wat spotjes in het plafond het feest geeft dan zal het moeilijk worden om daar wat moois van te maken. Hoe meer (sfeer)licht er op de locatie aanwezig is hoe meer je daar gebruik van kunt maken en je foto’s dus sfeervoller zullen worden. Probeer dit dus duidelijk aan te geven aan het bruidspaar. Vraag of ze tijdens de gesprekken met de locatie, band of dj vragen hoe het met de verlichting zit en of er lekker veel aanwezig kan zijn op het feest, want hoe meer licht hoe meer sfeer en dus betere party foto’s.

2. gebruik goede apparatuur

Stefan Segers fotograaf

Om party foto’s te kunnen maken krijg je te maken met moeilijke situaties voor een camera. Naarmate er minder licht aanwezig is is de kans op ruis groter. De amateur camera’s zijn wat dat betreft minder geschikt om ruis vrije foto’s te maken. Wanneer je op een evenent moet fotograferen waar de dj of band heel veel licht heeft mee genomen waardoor er veel sfeer ontstaat kun je ook een minder hoge ISO gebruiken en kom je met een goedkopere camera aardig uit de voeten. Los van de ruis die een camera maakt is ook de auto focus een heel belangrijk onderdeel op het feest. Je probeert immers de sfeer van het feest vast te leggen en dat is vaak een kwestie van de juiste timing. Wanneer een camera moeite heeft met scherp stellen mis je vaak het moment wat je net zo graag had willen vastleggen. Als mensen mijn vragen welke camera moet ik kopen geef ik eigenlijk altijd als advies dat ze moeten beginnen met een goedkope instap camera. Leer eerst goed werken met je camera en probeer echt alles eruit te halen. Wanneer je echt merkt dat de camera de bottleneck is in je werk kun je gaan sparen voor een betere die dat probleem oplost. Hetzelfde geld ook voor lenzen. Begin eerst met een goedkope lens en wanneer je merkt dat hij niet scherp genoeg is of waneer je meer F-stops nodig hebt kun je overgaan op een beter lens. Dit is wat mij betreft de beste les die je kunt hebben van fotografie. Alles tot het uiterste brengen en uitbreiden waar nodig. Zelf werk ik met de Canon 1D x en de Canon 5D Mark III. Beide camera’s kunnen een hoge ISO aan zonder dat je daar veel ruis bij gaat zien. Daarbij is de autofocus van beide camera’s superieur vergeleken met andere camera’s. Echt ideale camera’s voor deze situaties. Mijn lens keuze op een feest is over het algemeen een 15mm FishEye F2.8 (echt feest gevoel) en een 24-70mm F2.8 (goede lichtgevoelige lens). Ik kan ook de 24 F1.4, 35mm F1.4 gebruiken, maar dit hangt af van de situatie of er minder licht aanwezig is. Een 70-200mm kan ook goed werken maar dat hangt af van de grootte van de locatie. Bij een feest met zo’n 100 man kom je met de 24-70mm al een heel eind.

3. instellingen voor camera

Omdat we in het donker fotograferen is een snelle sluitertijd moeilijk. We kunnen daarom de diafragma open zetten maar deze bereikt uiteindelijk ook zijn maximum. De wat duurdere lenzen kunnen op F2.8 schieten maar dit is vaak niet voldoende om een snelle sluitertijd te krijgen. Daarom moeten we de ISO redelijk hoog zetten. Een ISO van 800, 1600 of zelfs 3200 kan voorkomen om voldoende sluitertijd te krijgen. Een lage ISO zou eventueel kunnen wanneer je een flitser gebruikt. De flitser kan dan vervolgens de boel bevriezen en je kunt een hogere sluitertijd gebruiken. Echter wil je niet alleen het onderwerp goed belicht hebben maar ook wat sfeer van de omgeving, dus heb je toch een hogere ISO nodig. Er zijn 2 instellingen die ik geregeld gebruik bij party foto’s van een feest op de bruiloft. Een situatie met flitser en een situatie zonder flitser.

fotograferen zonder flitser

Het fotograferen zonder flitser is prima te doen wanneer je een hoge sluitertijd gebruikt omdat op een feest mensen bewegen. Bij deze foto’s kun je de sfeer vastleggen zoals wij het zien met onze ogen. Een gaaf voorbeeld kan zijn dat mensen met de handen in de lucht dansen en je kijkt richting de DJ welke allemaal lichten de zaal in stuurt. Je krijgt mooie silhouetten daardoor. Soms kun je ook met het licht mee fotograferen waardoor de sfeer verlichting op de mensen komt. Er is geen vaste regel voor de instellingen van je camera, maar ik begin meestal met deze instellingen: - Camera Manual - ISO 1600/3200/6400 - F2.8 - 1/60 - 1/125 sec

feestbeesten
De bruiloft van Desiree en Marcel

fotograferen met flitser

Fotograferen met een flitser zorgt ervoor dat je de feestende mensen net even bevriest en even wat meer licht geeft waardoor ze goed in beeld komen. Portretten, groepsfoto’s zijn zeker aan te raden om met een flitser te fotograferen. Wanneer je een flitser op automaat zet zal hij vaak erg hard flitsen waardoor het onderwerp goed belicht wordt maar de achtergrond wordt daardoor donker en dar willen we juist niet. Stel daarom je flitser in op handmatig en zet m zo zacht mogelijk. Je maakt al immer gebruik van een hoge iso en je hebt daarom niet veel licht nodig om even de foto mooi te maken. Je kunt bij het gebruik van een flitser ook een veel lagere sluitertijd gebruiken want de flitser bevriest de foto waardoor je toch een scherpe foto krijgt. Een sluitertijd van 1/20sec is waar ik meestal mee start, maar wanneer je bijvoorbeeld 1/8 sec pakt zul je merken dat je nog meer sfeer vast legt en soms een foto die niet bewogen is. Je zult dus veel moeten spelen. Ook hier geld dat er geen vaste regel is voor het instellen, maar ik heb ook hiervoor en startpunt: - Camera Manual - ISO 1600 - F2.8 - 1/20 sec - Flitser: Manual 1/128

4. maak gebruik van props

Op het feest is kan het extra leuk zijn als je gebruik maakt van props waardoor de mensen het net even wat meer naar hun zin hebben en jij weer iets grappigs hebt op de foto. Denk bijvoorbeeld aan breekstaafjes welke halverwege de avond worden uitgedeeld. Deze geven een leuk effect op de foto maar ook de mensen gaan de meest gekke dingen ermee doen. Denk ook eens aan die snorretjes op een stokje. Mensen gaan grappige dingen ermee doen voor de foto. Maar ook hoeden, boa’s en andere feestartikelen doen het altijd goed. Extra lol op het feest betekend ook extra leuke foto’s!

feest beesten in Onder Ons te Delft

5. leg de sfeer vast

De sfeer is eigenlijk het belangrijkste wat je op het feest moet vastleggen. Mensen moeten het gevoel hebben dat ze weer aanwezig zijn als ze de party foto’s zien. Probeer je goed in te leven in het feest en maak gebruik van het licht dat aanwezig is. Deze combinatie zorgt voor mooi beeld.

trouwshoot-feest-party-40
party people

6. neem portretten

trouwshoot-feest-party-07

Ga niet alleen op een afstandje staan om alle feestende mensen te zien, maar ga ook wat dichterbij om mensen van dichtbij vast te leggen. Daarbij zijn op het feest vaak andere en ook meer mensen aanwezig dan de rest van de dag. Het is dus extra leuk om daar ook foto’s van te hebben. Wees niet bang om te vragen of je een foto van iemand mag maken want op het feest heeft iedereen het wel naar zijn zin en vinden ze het echt niet erg om op de foto te gaan.

7. groepsfoto’s

Naast portretten is het ook leuk om groepsfoto’s te maken. Collega’s van de bruid of bruidegom even bij elkaar met mooie verlichting is een gave herinnering voor op kantoor. Maar ook even met je oom en tante op de foto is erg leuk. Een groepsfoto van iedereen doet het ook erg goed. Vraag eens aan de dj of hij iedereen bij elkaar krijgt om een grote groepsfoto te maken.

feestbeesten
feestbeesten

8. de juiste plek en het juiste moment

trouwfeest

Om de perfecte foto te maken is het belangrijk dat je goed om je heen kijkt wat er allemaal gebeurd op de dansvloer maar ook buiten de dansvloer. Er zijn altijd wel collega’s die iets grappigs doe bij elkaar wat een leuk plaatje oplevert. Maar ook de bruidegom die spontaan met zijn oma de dansvloer op gaat is iets dat je in de gaten moet houden. Anticiperen op de juiste momenten is belangrijk maar probeer ook op de plek aanwezig te zijn waar van alles gebeurd. Vaak is er een groepje mensen die de rest van de zaal enthousiast maken. Houd deze goed in de gaten want daar maak je de leuke plaatjes. Op deze manier ben je in het moment van het feest en leg je dit ook zo vast. Wanneer het bruidspaar naar de foto’s kijkt herbeleven ze als het ware de avond weer.

9. feest lekker mee

Wanneer je enthousiast bent en lekker mee doet als een daggast zul je merken dat mensen dit ook leuk vinden. In plaats van maar even te poseren voor de fotograaf willen ze graag even een gave foto met de daggast die jij op dat moment bent maken. Ze zijn niet meer zo camera schuw dan wanneer je van buitenaf de boel in de gaten houd als een fotograaf. Wees echt een daggast en gedraag je ook zo. Mensen waarderen dit echt en vragen aan je of ze op de foto mogen. Daarbij kan je zelf ook lekker genieten van het feest. Plezier hebben in je werk is toch het leukste aan dit vak toch?

Stefan Segers met bruidspaar

Ik ben zelf een echt feestbeest en heb altijd zin in een feestje. Lekker dansen op die jaren 90 muziek of happy hardcore met house is altijd gezellig. De DJ of band is heel belangrijk maar ook het licht doet zeker wat op zo’n avond. Licht maakt het feest net even compleet waardoor je een onvergetelijke avond zult beleven. Wat is nou gaver om van je feest mooie foto’s te hebben. Dit is waar je jaren over na gaat praten met je vrienden en familie.

Maak jij ook op deze manier party foto’s of werk jij heel anders? Ik ben altijd benieuwd naar hoe andere mensen werken. Alle fototips zijn altijd welkom.

Ik ben benieuwd naar jullie trouwdag

stefan-uit-cirkel-klein

Hebben jullie ook een spetterend feest in de planning? Kom dan een keer langs op de koffie. We zijn erg benieuwd naar jullie trouwdag indeling en wat voor feest jullie willen organiseren. Uiteraard is bellen ook mogelijk op telefoon 065-3338796.