trouwreportage prijzen

De kosten van een professionele bruidsfotograaf bestaan voornamelijk uit tijd, kennis en zijn vakmanschap. Er zijn verschillende factoren die de kosten van de fotograaf bepalen. Waar moeten jullie op letten wanneer je op gesprek gaat bij de fotograaf? Lees hier een aantal tips waar je op kan letten.

Wat bruidsfotografen in het algemeen berekenen

De prijzen van fotografen voor een bruiloft kunnen heel verschillend zijn. Sommige fotografen hebben een laag starttarief, maar er moet later dan wel weer worden bijbetaald voor nabestellingen.
Er zijn fotografen die alleen de trouwreportage met album leveren. Er zijn ontelbare mogelijkheden, diensten, tarieven en pakketten. De prijzen lopen uiteen grofweg gezegd van zo’n € 250,- tot wel € 5000,-.

Voor een gemiddelde trouwreportage betaal je rond de € 1250. Indien een trouwalbum is bijgeleverd kan de prijs zo’n € 2000,- zijn.

_D3_9999.CR2

De prijs is natuurlijk ook sterk afhankelijk van wat jullie willen. De tijd dat de fotograaf aanwezig is kost geld. Maar ook het bewerken van de beelden neemt tijd in beslag en wordt ook berekend. Voor een hele dag ben je al gauw zo’n 8 uur fotografie kwijt. Dit is dan vanaf het begin (kapper, opmaken, aankleden) tot het einde van de dag (de taart) kan natuurlijk ook. Maar ook het feest kan uiteraard gefotografeerd worden. Wij houden als bruidsfotograaf wel van een feestje en doen ook gezellig mee, echter blijven we altijd professioneel en op de juiste momenten weten we dan ook de foto’s te maken die er toe doen.
Omdat de prijzen erg uiteen lopen heb je hier een aantal tips waar je op kunt letten als je op zoek gaat naar een bruidsfotograaf:

 • Krijgen jullie alle foto’s op DVD/USB/digitaal of moeten jullie nog nabestellen?

 • Wat zijn de prijzen van nabestellingen?

 • Zijn de geleverde foto’s in de hooge resolutie?

 • Hoe lang doet de fotograaf er over voor je iets te zien krijgt?

 • Is een album inbegrepen in de prijs?

 • Wat is de kwaliteit van het album?

 • Hoe lang is de fotograaf op de dag aanwezig?

_DX_1073.CR2

Een bedrag van € 1250,- of € 2200,- voor de bruidsfotograaf lijkt in eerste instantie misschien veel en dat is meteen een hele uitgave voor jullie trouwdag. Bedenk dan wel dat een professioneel fotograaf blijft investeren in de beste apparatuur (camera’s, lenzen, software, computers, kantoor, website). Een goede lens is al gauw € 1500,-.

Niet alleen de tijd dat de fotograaf aanwezig is op jullie trouwdag, maar de tijd dat de fotograaf bezig is na de bruiloft (wat meer is dan de bruiloft zelf) wordt ook berekend (denk aan het sorteren van de foto’s, bewerken van de beelden, branden, ontwerpen van het album, extra afspraak in de studio om het album af te ronden).

Tenslotte is er ook nog de kennis, ervaring en vakmanschap waar jullie voor betalen. De bruidsfotograaf probeert altijd op de hoogte te blijven van de nieuwe trends qua fotografie en blijft zich daarom constant ontwikkelen en is constant bezig met leren.
Een goede bruidsfotograaf:

 • weet wanneer je juiste de momenten zijn

 • weet waar hij moet staan

 • ziet details

 • weet wat hij een trouwreportage moet fotograferen

 • weet hoe hij met bepaalde lichtsituaties moet omgaan

 • kan goed communiceren met het bruidspaar en de gasten

 • is vooral creatief

Gemiddeld geeft een bruidspaar zo’n € 15000,- uit voor hun trouwdag. Er komt natuurlijk ook veel bij kijken. Vraag jezelf dan ook even af: Hoe belangrijk vinden wij de fotografie op onze bruiloft? Stem daar het budget voor de fotograaf op af.

DSC02304.ARW

Aan jullie de keuze wat jullie willen:

De gratis fotograaf

-Gratis-
Een vriend, familielid of kennis kan misschien foto’s maken op de trouwdag. Voor sommige misschien de beste optie als het budget beperkt is. Tegenwoordig kunnen mooie foto’s worden gemaakt met relatief eenvoudige camera’s. Zelfs met de iPhone of andere telefoon kunnen ook leuke foto’s worden genomen. Veel mensen zijn tegenwoordig aanwezig met een camera telefoon en wanneer je al die foto’s verzameld, heb je van verschillende kanten de dag in beeld. Toch om het een echt pakkend plaatje te maken is wel enig inzicht nodig betreffende compositie, licht en het moment!

De hobbyfotograaf

-Goedkoop-
Iemand (misschien uit jullie omgeving) die voor een aardige prijs goede trouwreportage kan maken. Misschien heeft deze fotograaf ook een goede spiegelreflexcamera met flitser.
De hobbyfotograaf kan uitstekende foto’s maken. Let wel op dat het niet alleen de camera is waarom het gaat, maar vooral de man of vrouw achter de camera die de foto maakt. Het inzicht en creativiteit in de dag is daarbij heel belangrijk. Daarnaast moet hij of zij de camera goed en snel kunnen bedienen.

De professioneel bruidsfotograaf


-Met een prijskaartje-
Bij de professional weet je dat je goed zit. Je kunt je heerlijk ontspannen en genieten van de bruiloft. Jullie krijgen mooie foto’s van jullie trouwdag waarop jullie afgebeeld worden zoals je echt bent. De bruidsfotograaf weet jullie ook erg op je gemak te stellen waardoor je heerlijk jezelf kan zijn en de dat kan beleven in plaats van dat hij geleefd wordt door de fotograaf.
Uiteraard wordt er professionele apparatuur gebruikt (zoals bijvoorbeeld een full frame camera en lichtgevoelige lenzen) voor de beste resultaten. De professionele bruidsfotograaf neemt minstens 2 camera’s mee zodat er altijd een back-up aanwezig is, mocht er een camera mee ophouden.
Het gevoel dat in de foto’s vastgelegd wordt is de specialiteit van de professionele bruidsfotograaf en daar hangt uiteindelijk wel een prijskaartje aan. Maar het uiteindelijke resultaat van de foto’s en het album zie je dan wel meteen.

Als tastbare herinnering van jullie trouwdag zijn er later nog de trouwfoto’s en zijn daardoor ook een belangrijk onderdeel op jullie trouwdag. De vraagprijs van een fotograaf moet enigszins in jullie budget passen, maar laat je dus niet gelijk afschrikken als er een iets hoger prijskaartje aanhangt.

Ik ben benieuwd naar jullie trouwdag

Stefan-Segers-profiel.jpg

Hebben jullie ook een spetterend feest in de planning? Kom dan een keer langs op de koffie. We zijn erg benieuwd naar jullie trouwdag indeling en wat voor feest jullie willen organiseren.