Fotograferen van band met weinig licht

intro-band.jpg

Mijn vader heeft vroeger (zo'n 45 jaar geleden) in de schoolband The Black Jewels gezeten en trad erg veel op in binnen en buitenland. Uiteindelijk werd iedereen ouder en kreeg men vriendinnetjes en kinderen en werd er minder opgetreden. Na aardig wat jaren elkaar niet gesproken te hebben leek het ze leuk dat ze weer eens met elkaar the gaan oefenen (jammen). Zo gezegd zo gedaan. Ik was ook uitgenodigd bij het oefenen aanwezig te zijn en daar wat foto's van te maken. Ik had een tas vol met allerlei lenzen en camera's om zo op alles voorbereid te zijn. Toen ik aankwam bleek de oefenruimte onder in de kelder te zijn waar n iet veel licht aanwezig was. Een aantal spots in het plafond was de enige verlichting. Een mooie uitdaging om daar wat van te maken dus!

Voor het fotograferen van een band wil je niet al te veel flitsen en als je dat doet wil je eigenlijk geen schaduwen. In zo'n donkere ruimte met niet al te veel ruimte gaat dat niet zo snel lukken mits je allerlei flitsers gaat neerzetten. Maar ik wilde de bandleden zo min mogelijk storen zodat ze lekker hun gang konden gaan.

Uiteindelijk heb ik gekozen voor een 50mm F1.4 en een 85mm F1.8. Deze lenzen zijn erg lichtsterk en perfect voor deze situaties. Daarbij ook mijn 1D mark IV die op 12800 ISO mooie acceptabele foto's schiet. Ook de kleur van het licht is erg warm met hier en daar wat overbelichte delen doordat het licht van boven komt. Ik heb daarom ervoor gekozen om alles naar zwart-wit om te zetten zodat je toch een mooi effect krijgt van de foto. De lelijke kleuren zijn er dan niet meer en je krijgt toch een mooie foto.

Bij het fotograferen van de gitaren is het belangrijk dat je nooit een stuk van de hals afsnijd. Zorg ervoor dat deze altijd in de afbeelding aanwezig is, tenzij je een detail van de gitaar fotografeert. Maar wanneer je de gitarist erbij fotografeert is het belangrijk dat stuk van de gitaar ook zichtbaar te hebben.

De overzichtsfoto heb ik gemaakt met de 16-35mm maar de andere foto's zijn met de 85 of 50mm geschoten allen zonder flitser.

band 1
band 2
band overzicht
band 3

Bandleden:

Drummer - Aren v.d. Tak (woont in Frankrijk en heeft een eigen bedrijf) Rob Wezepoel - Basgitarist (woont in Leidschendam en heeft 2 eigen studio's). Geeft les in techniek met liften (Starlift) en speelt nog steeds in verschillende bandjes Rob Segers - Woont in Geldermalsen, Eigen bedrijf in engineering / techniek en directeur van een museum. Speelt nog regelmatig in bandjes Hans Segers - Woont in Zoetermeer  en is sportschoolhouder met reeds 40 jaar locaties in Zoetermeer en Den Haag. Speelt af en toe privé /verjaardagen. Gerrit Crama (vervanger van zangeres Marjan v.d. Touw) - Reeds gepensioneerd en speelt nog regelmatig met zijn band Lava (deze band is uit zijn Jeugd)

Hier zijn ook wat video's te vinden van optredens die de band gemaakt heeft: