reportage: Zeewier boerderij in de Noordzee

Er zijn veel mogelijkheden met zeewier. Ze zitten vol met eiwitten en groeien in de zee. Na een eerste testperiode in Texel was men erg onder de indruk van de kwaliteit van het zeewier. Er is daarom ook een nieuwe zeewier boerderij opgezet 15km vanaf de kust van Scheveningen. Vandaag was de dag dat ze de eerste oogst gingen binnen halen. Royal IHC heeft een machine ontwikkeld waarmee het zeewier geoogst kon worden en dit was de perfecte test.

Met een aantal andere journalisten ben ik op een rib boot gestapt en in regen en storm naar de boerderij gevaren. Het was een heftig ritje maar eenmaal aangekomen daar konden we op het schip van de kustwacht klimmen om het oogsten van dichtbij te mogen meemaken.

Lange touwen werden uit het water gehaald met daaraan zeewier. De zeewier bleek van een nog betere kwaliteit dan bij Texel te zijn en men was verrast van het resultaat. De machine van Royal IHC werkte ook best goed en moest nog hier en daar aangepast worden zodat hij nog beter zou werken.

Ik heb van het werk op het schip van van bovenaf met de drone wat beelden gemaakt en naast de foto’s ook wat film in elkaar gezet. Het is heel makkelijk wanneer je de tijd hebt een combinatie te maken van film en foto en daardoor krijg je toch een mooi volledig pakket dat je op verschillende media kunt delen.

Afgelopen week is het filmpje gebruikt bij Hart van Nederland met een item over zeewier.