35 polaroid tips en tricks!

De polaroid camera’s zijn de afgelopen jaren echt een hit. Maar hoe maak je nou de mooiste foto’s met zo’n polaroid camera? En hoe zorg je ervoor dat je geen overbelichte foto’s krijgt? Lees snel verder voor onze 35 tips voor polaroid foto’s (die we door schade en schande hebben geleerd, zie tip 22) én een stukje geschiedenis over de instant camera.

Geschiedenis van instant fotografie

Een instant camera drukt na het maken van een opname direct een foto af. Vaak als we het hebben over instant camera’s noemen we ze polaroid camera’s. Dat is helemaal niet zo vreemd, het bekendste merk dat instant camera’s maakt is namelijk Polaroid! Sinds 1948 kun je met Polaroid camera’s instant foto’s maken. Dit zorgde ervoor dat iedereen direct foto’s kon maken, zonder weken te moeten wachten op het ontwikkelen van de rolletjes. Tegenwoordig drukken we bijna nooit meer foto’s af, aangezien alles online staat. Toch maak je met een instant camera prachtige unieke afdrukken van dierbare momenten. Maar hoe doe je dat? Lees snel verder!

35 polaroid tips en tricks!

Mijn tips en tricks voor polaroid foto’s!

1. Vergeet niet om je bescherm slide af te drukken

Als je foto’s wilt maken stop je een pakje film in je instant camera. Bij sommige instant camera’s zoals de Fujifilm Instax Mini 9 in Flamingo Pink sta je dan helemaal klaar om een foto te maken…. En dan kom je erachter dat je de bescherm slide nog niet hebt verwijderd! Druk deze slide dan ook direct af op het moment dat je een nieuw pakje film in je camera stopt.

2. Kies het juiste formaat film uit

Bij Kamera Express verkopen we verschillende soorten film. Je zal de eerste niet zijn die de verkeerde maat film koopt voor zijn/haar instant camera. Check dan ook altijd eventjes welke soort film je nodig hebt voor jouw instant camera!

3. Leer de standen kennen!

De meeste instant camera’s hebben verschillende standen. Lees goed je instructieboekje (ja, echt waar, deze zijn best handig) om erachter te komen welke camera stand het beste past bij iedere situatie.

4. Maar kies niet altijd de stand die je camera aangeeft

Is het een zonnige dag, maar geeft je camera aan dat het bewolkt? Kies dan toch voor de zonnige optie. De instant camera laat dan minder licht binnen, waardoor je een donkere foto krijgt in plaats van een overbelichte foto. Wil je een donkerdere foto? Zet je camera lichter. Wil je een lichtere camera? Kies voor een donkerdere stand. Het is even wennen, maar zo krijg je de beste foto’s!

5. Fotografeer niet te dichtbij

Bijna alle camera’s hebben een minimaal en maximaal focuspunt. De meeste polaroid camera’s hebben een afstand vanaf 60 centimeter nodig om iets scherp op de foto te krijgen. Houd dit in gedachten op het moment dat je een afdruk maakt!

6. Fotografeer niet te ver weg

Niet te dichtbij en niet te ver weg? Wat kan je eigenlijk wel met een instant camera?! Nou heel veel, maar de meeste instant camera’s zijn niet te vergelijken met een spiegelreflex camera. Voor mooie foto’s kun je een maximale afstand van een paar meter aanhouden. Check de gebruiksaanwijzing van je instant camera voor de maximale afstand van je focuspunt. Door de juiste afstand in combinatie met de juiste belichting maak je altijd een mooie foto.

7. Wees bewust van het formaat van je polaroid!

Polaroid foto’s zijn klein. Of je nou schiet met Fujifilm Instax Mini colorfilm, Fujifilm Instax Wide colorfilm of Fujifilm Instax Square film, de foto’s zijn compact van formaat. Kleine details op de achtergrond of een paar meter ver weg, ga je niet terugzien op je foto.

8. Wees niet bang om fouten te maken

Voordat je prachtige foto’s kunt maken, moet je eerst leren om met je camera om te gaan. Nieuwe film is prijzig, maar als je alle settings hebt uitgevogeld, kun je daarna jarenlang leuke polaroids maken!

9. Denk aan de compositie

Het leuke van polaroids is dat ze in één opslag een verslag van het moment vastleggen. Zoals stiekem altijd met foto’s! Voordeel (of nadeel) van een polaroid is dat ze uniek zijn en dat je niet 100 foto’s gaat maken van dezelfde compositie. Kies dan ook de juiste hoek en compositie voor jouw afdruk.

35 polaroid tips en tricks!

10. Tegenlicht is je vijand

Net als bij normale fotografie is tegenlicht niet ideaal. Natuurlijk kun je er je voordeel mee doen om silhouetten te fotograferen. Meestal zal je zien dat je foto niet het gewenste effect heeft. Kijk dan ook altijd goed waar het zonlicht of licht van lampen vandaan komt voordat je afdrukt.

11. Bewaar je film goed

De nieuwe blanco foto’s noemen we film. Bewaar deze goed op een donkere en koele plek. Dus niet vol in de zon. Voor het ontwikkelen van de foto’s wordt er gebruik gemaakt van chemicaliën, die het niet zo leuk vinden om warm te worden. Voor de beste ontwikkeling houd je de film dus droog, schoon en koel!

12. Neem de tijd voor het maken van je foto

Veel mensen gebruiken instant camera’s op feestjes en tripjes voor unieke herinneringen. Als je de instellingen goed door hebt, en al wat hebt geoefend, is dat top! Heb je je camera net binnengekregen? Neem dan echt de tijd voor het maken van een foto. Denk aan het licht, denk aan de compositie, denk aan wat je als focuspunt op je foto wilt zetten, denk aan de stand… En afdrukken maar!

13. De zon fotograferen?

Dat is niet waar een instant camera voor bedoeld is, je zult merken dat de zon als een zwart stipje op je foto verschijnt. Probeer dan ook om de zon te vermijden op je foto’s.

14. Gebruik de double exposure of multiple exposure mode

Instant camera’s zoals de Lomography Lomo’Instant Square Single Pigalle zijn voorzien van een multiple exposure optie. Dit betekent dat je meerdere opnames kunt maken voordat je een foto afdrukt. Misschien onze leukste polaroid tip hiervoor; maak een foto van een drukke achtergrond zoals graffiti, een schilderij, print, bloemenveld of berglandschap voor de eerste ‘exposure’. En zet voor je tweede ‘exposure’ en persoon, gebouw of standbeeld op de foto. Druk hierna je foto af. Het resultaat is een twee-in-een foto!

15. Ghosting voor unieke foto’s

Niet ghosting zoals op dating gebied, maar op fotografie gebied. Gebruik weer de multiple exposure mode en maak een paar opnames van een dansend persoon. Druk hierna af en je krijgt een bijzondere foto van iemand die zich lijkt op te splitsen in verschillende delen. Dit kan natuurlijk ook met dieren of met landschappen waar het waait. Probeer het eens uit!

16. Werk met kleurfilters

Bij sommige instant camera’s kun je kleurfilters toevoegen aan je flits, zodat de foto’s rood, blauw, groen, roze of misschien wel geel kleuren! Niet bij iedere camera is dat een optie. Toch kun je dit makkelijk zelf fixen door een stukje kleurrijke folie over je flits heen te plakken!

17. Er zijn meer opties dan colorfilm

Wil je zwart-wit foto’s maken met je instant camera? Dat is een mogelijkheid! Kies dan voor de Fujifilm Instax Mini Monochrome film of voor de Fujifilm Instax Wide Monochrome film. Daarnaast zijn er ook nog andere speelse variaties zoals de Hello Kitty Fujifilm of de Fujifilm Instax Mini Airmail Instant Film!

18. “Shake it like a polaroid picture” - Outkast

Liever niet! Ontwikkel je foto’s in het donker, zoals hierboven beschreven staat. Polaroid reageerde op het nummer van Outkast, waaruit bleek dat het wapperen met een polaroid foto niet van toegevoegde waarde is. Vroeger kwamen polaroid foto’s vochtig uit je camera. Tegenwoordig zit er een plastic laagje om deze afdrukken heen, waardoor wapperen niet meer nodig is.

Schud je heel hard met de foto? Dan kun je er zelfs voor zorgen dat je foto niet goed ontwikkelt, omdat de chemicaliën verstoord worden.

19. Ontwikkel je foto’s in het donker

Polaroid foto’s ontwikkel je in een paar minuten. Ze ontwikkelen het mooiste in het donker. Foto afgedrukt? Berg deze dan direct op, leg de foto niet alleen met de ontwikkel kant naar beneden. Het kan zelfs helpen om een ontwikkeltijd van een uur aan te houden, zodat de chemicaliën rustig hun werk kunnen doen. Maar een paar minuten is wat wij zelf altijd aanhouden, je wilt natuurlijk wel weten of je foto is gelukt!

35 polaroid tips en tricks!

20. Bescherm je film

Net als met rolletjes camera’s kan je film nooit zonder verpakking in het licht. Hierdoor worden de chemicaliën blootgesteld en krijg je zogeheten ‘light leaks’ op je afdrukken. Dit is leuk om eens mee te experimenteren, maar het kan er ook voor zorgen dat je helemaal niets meer op je afdrukken ziet. We raden het dan ook niet aan om je film uit je camera te halen!

21. Afdruk gemaakt?

Berg je polaroid foto direct op. De plastic laag die de foto’s beschermt is niet al te dik. Het beste is om de foto’s direct in beschermhoesjes of een fotoalbum te steken.

22. Camera’s houden niet van bier, wijn en cocktails

Ehm, ja, toch een tip die we je willen meegeven! Instant camera’s zijn leuk om mee te nemen tijdens het uitgaan of festivals. Maar ze zijn niet waterproof of waterresistant. Bier over je camera heen gegooid? Ruim dit direct op. Het kan namelijk je film en je lens beschadigen. Wat er zelfs voor kan zorgen dat je lens niet meer opengaat. Zonde van je camera dus!

23. Wij zijn dol op glitter, maar camera’s…. Not so much!

Zeker voor de dames onder ons een belangrijke tip. Glitters gaan overal zitten, maanden na glitterhaar of glitter make-up vind je ze nog terug. Ga jij voor een glitter festivallook en neem je je instant camera mee? Kies dan voor een hoesje of case om het grootste deel van je camera te beschermen.

24. Regen? Mais non!

Instant camera’s en polaroid foto’s houden niet van regen. Neem je je camera mee en is er kans op regen? Neem dan een zip lock tasje mee voor je polaroid afdrukken en een goed hoesje voor je camera.

25. Bescherm je instant camera tegen zon en hitte

Zoals alle apparatuur, zoals ook je telefoon, kan ook je instant camera niet zo goed tegen hele hete temperaturen. Je zal er weinig van merken, maar voor de beste kwaliteit en een lange levensduur raden we je aan om je instant camera niet in de volle zon neer te leggen. Berg hem thuis dan ook op een beschut plekje op, zeker als er nog film in je camera zit!

26. Mijn flits kan niet uit?

Bij sommige instant camera’s, zoals de Fujifilm Instax Mini 8 Minion, hebben een flits die altijd af gaat. Deze flits kan dan ook niet uitgezet worden. Dit is iets om rekening mee te houden als je mensen en dieren fotografeert (de flits is fel).

27. Maak gebruik van een statief

De meeste instant camera’s kun je op een statief bevestigen. Zeker voor het maken van double exposure afdrukken kan het handig zijn om de eerste exposure op een statief te maken. Hierdoor wordt de eerste exposure zo scherp mogelijk!

28. Selfies maken met een instant camera

Veel van de polaroid foto’s die je maakt zullen selfies zijn. Een groepsfoto of een foto met je vriendin/vriend op vakantie is een waardevolle herinnering. Op camera’s zoals de Fujifilm Instax Square SQ6 Camera Blush Gold zit een selfie spiegeltje. Dit spiegeltje zit naast de lens. Hierdoor zie je direct of je goed in beeld bent!

29. Panorama maken

Met één enkele polaroid foto kun je geen panorama maken, maar met meerdere foto’s wel! Ben je in een prachtig landschap of in een drukke stad? Maak van links naar rechts vier of vier foto’s die overlappen. Bij thuiskomst kun je deze in een lijst naast elkaar plakken en heb je een prachtige panorama.

35 polaroid tips en tricks!

30. Voorzie je polaroid foto’s van bijschrift

Iedere instant afdruk is voorzien van een rand waar je op kunt schrijven. Zeker bij feestjes is het leuk om hier het feestje bij te vermelden en de datum. Of plak op de achterkant een post-it met de locatie, datum en met wie je was! Zo kun je thuis een mooie fotoalbum ervan maken, en weet je jaren later ook nog waar je toen was.

31. Deel je foto’s uit!

Veel mensen willen hun polaroids allemaal bewaren in een doosje, of stoppen ze direct weg. Maar polaroids zijn juist leuk om uit te delen aan je vrienden of familie. Zeker als je veel foto’s hebt, zijn ze leuk om uit te delen. Scan bij thuiskomt al je polaroids in. Sorteer ze én geef ze weg! Je kunt ze bijvoorbeeld in een fotolijst stoppen en als verjaardagscadeau geven.

32. Koop je film in bulk

Het is ons al vaak overkomen; heerlijk weekje naar Berlijn en op de tweede dag kwamen we erachter dat we geen film bij ons hadden. We raden je dan ook aan om te zorgen dat je altijd genoeg film bij je hebt om mooie foto’s te maken! Dit kun je doen door in grote aantallen in te kopen.

33. Maak foto’s met een afstandsbediening

Sommige instant camera’s, zoals de Lomography Lomo Instant Automat Lenses South Beach, zijn voorzien van een afstandsbediening. Perfect voor je lovey dovey couple goals foto’s of voor een groepsselfie! Of om een mooie foto van jezelf te maken, zonder een fotograaf/vriend in de buurt.

34. Wil je wel de mooie polaroids, maar ook digitale versies? Dat kan!

Naast de analoge instant camera’s zijn er namelijk ook digitale instant camera’s. Door de SD-kaart worden de foto’s opgeslagen en kun je deze later printen. Hierdoor voorkom je ‘slechte’ afdrukken en heb je dus altijd een gelukte polaroid!

35. Bewaar je camera in een hoesje of case

Een polaroid tipje, ga voorzichtig om met je camera! Instant camera’s worden vaak gebruikt voor festivals, feestjes, weekendjes weg en vakanties. En daar wordt niet altijd goed mee omgegaan. Met een hoesje of case bescherm je je camera tegen valpartijen. Daarnaast voorkom je ook krassen op je lens! Goede opties zijn de Fujifilm Instax Mini 70 Case zwart en de Fujifilm Instax SQ10 Camera Case. Sommige polaroid camera hoesjes zijn ook voorzien van een hengsel, extra handig om je instant camera overal mee naartoe te nemen!


Heb jij nog tips? Laat het ons weten. En wil je een polaroid camera of instant camera kopen? Kijk dan bij ons assortiment voor de beste instant camera, zoals de Polaroid Original OneStep 2 VF White of de bekende Fuji Instax camera’s! Bij het kopen van een polaroid instant camera bij Kamera Express krijg je hun ons altijd een gratis verzending. Houd de tips erbij en druk jouw foto’s direct af voor de leukste herinneringen.