reportage: van druif tot wijn

Ik houd van mensen en wat ze allemaal doen en ben dus een echte mensenfotograaf. Mensen in de studio is super leuk omdat je alles kunt perfectioneren met licht en je model, maar reportages zijn ook super gaaf. Je moet snel kunnen schakelen en inspelen op wat er voor je en om je heen gebeurd.  

Ik heb een uitnodiging gekregen van Robert van Bosman Wijnkopers. Deze winkelketen met als basis Den Haag heeft een aantal eigen wijnen welke overal in de wereld geproduceerd worden bij diverse wijnhuizen. Deze wijnen zijn dan exclusief voor Bosman Wijnkoper en omdat deze exclusief zijn willen ze ook echt super goede kwaliteit wijnen hebben. Na vele jaren onderzoek hebben ze hun netwerk dusdanig uitgebreid dat er een aantal top wijnproducenten in hun portfolio zitten. Een van deze wijnhuizen is Vignoble des 2 Lunes, uit de Elzas-Frankrijk, welke zeer hoog aangeschreven staan met hun diverse wijnen. 

Bij deze wijnproducent werken ze heel erg hygiënisch en zorgen ze ervoor dat alles brandschoon is zodat ze de echte pure smaak van de druiven behouden. Naast het schoon werken hebben ze ook een speciale pers welke met een grote luchtzak de druiven kneust waardoor de takjes onaangetast blijven die aan de druiven zitten en je geen smaak van deze takken in de wijn krijgt. Het sap van de druiven wordt afgevoerd naar roestvrij stalen vaten van een paar meter hoog waarin het gistingsproces plaats vindt. Dus ook de houten vaten komen hier niet aan te pas. Dit zorgt ervoor dat je een pure smaak van de druiven in de wijn terug proeft.

Wat ik wilde doen is een reportage te maken van het process en met name de mensen erachter. We zijn daarom met een grote vroeg in de ochtend naar de berg gereden waar alle druivenstokken klaar staan om geoogst te worden. Het was een flinke klim van meer dan een uur maar eenmaal bovenaan de berg konden we genieten van een prachtig uitzicht!

Bovenaan de berg kregen we een korte uitlege en zijn we met de scharen meteen aan de slag gegaan, want ook bij Vignoble des 2 Lunes worden de druiven netjes met de hand geplukt en niet machinaal geoogst. Dit zorgt ervoor dat de planten minder aangetast worden door de harde machines en kan je optimaal lang gebruik maken van de planten. De planten waar wij bezig waren zijn al meer dan 50 jaar geleden geplant en geven nog volop mooie druiven. Ook worden deze druiven niet bespoten met pesticiden en laten ze de natuur zijn gang gaan. Grootste voordeel hiervan is dat je van deze wijn geen kater over houdt de volgende dag, dit heeft te maken met de sulfiet die je de hoofdpijn bezorgen :)

Na een lange dag hard werken en een heerlijke lunch bovenaan de berg zijn we allemaal moe en voldaan naar beneden gelopen en hebben we de oogst naar binnen zien komen welke vrijwel direct in de pers werd verwerkt.

Als beloning mochten we later lekker genieten van de wijnen bij het eten. Het was een lange reis in de Elzas was het weer tijd om naar huis te rijden en heerlijk na te genieten van deze intense dagen in Frankrijk.

Bosman Wijnkopers en familie Buecher van Vignoble des 2 Lunes hartstikke bedankt dat ik dit allemaal van dichtbij heb mogen vastleggen!

Ik heb naast de fotoreportage ook een filmpje gemaakt welke is geschoten met de Drone.