Hoe herken je een goede foto

Als bruidsfotograaf heb ik de kans gehad om de Fearless Conference 2014 bij te wonen, een geweldig event voor fotografen die hun vak willen verbeteren. Tijdens deze conferentie heb ik een workshop gevolgd over foto-essays, een kunstvorm die verhalen vertelt met beelden. In deze workshop leerde ik van Huy, de oprichter van de Fearless Photographers, en van Sergio, een topfotograaf, hoe je een goede foto kunt herkennen en hoe je een boeiende serie kunt maken. In dit artikel deel ik met jou de tips die ik heb geleerd, zodat je ook zelf aan de slag kunt gaan met foto-essays.

Het proces

Om een goede foto te maken, moet je een aantal stappen volgen. Dit zijn de belangrijkste tips die je kunt gebruiken om je fotografie te verbeteren.

Tip 1: Focus je gedachten.

Dit betekent dat je je volledig concentreert op de opdracht en dat je je niet laat afleiden door andere dingen. Je moet in het moment zijn en je onderwerp goed observeren. Zo kun je de essentie van het verhaal vastleggen.

Tip 2: Maak de juiste beslissingen

Voordat je gaat fotograferen, moet je een plan hebben. Je moet weten wat je wilt vertellen met je foto’s en hoe je dat gaat doen. Je moet ook de juiste keuzes maken wat betreft je apparatuur, je locatie, je perspectief en je timing. Bijvoorbeeld, als je een bruiloft fotografeert, kun je kiezen voor een lens die je dichtbij de actie brengt, of een lens die je een overzicht geeft van de hele scène. Je kunt ook kiezen om naast de bruid te staan om de emoties van de bruidegom te zien, of om ver weg te staan om de omgeving met het bruidspaar in beeld te brengen. Je moet ook rekening houden met het licht, de achtergrond, de compositie en het moment.

Tip 3: Het maken van de foto

Het lijkt misschien simpel. Je drukt op een knop en de foto is gemaakt. Maar er komt veel meer bij kijken. Je moet niet alleen je camera goed instellen, maar ook je positie. Je kunt je foto beïnvloeden door hoog of laag te staan, ver of dichtbij te zijn, recht of schuin te kijken. Je moet ook reageren op wat er gebeurt en anticiperen op wat er gaat gebeuren. Je moet snel en creatief zijn om het beste uit elke situatie te halen.

trouwshoot-hoe-herken-je-een-goede-foto-lightroom-overzicht

Lightroom bibliotheek

Analyseren van de reportage

Nadat je klaar bent met fotograferen, moet je je foto’s overzetten en selecteren. Meestal ga je eerst snel door je foto’s heen en geef je ze een beoordeling. De foto’s met een hoge beoordeling ga je vervolgens nauwkeurig bekijken en kun je gaan analyseren op LCM.

Licht, Compositie en Moment

Dit zijn de drie basis ingrediënten van een goede foto. Als een foto deze drie elementen bevat, is het een geslaagde foto. Je moet dus al je foto’s controleren op deze drie elementen en je zult zien dat je de beste foto’s eruit kunt halen.

trouwshoot-licht

Het licht is de hoofdrolspeler in deze foto die het koppel in een romantische sfeer brengt.

Licht

Licht is heel belangrijk bij fotografie. Zonder licht geen foto. Licht bepaalt de sfeer, de kleuren, de contrasten en de details van je foto. Je moet dus goed kijken naar het licht in je foto. Is het natuurlijk of kunstmatig? Is het hard of zacht? Is het warm of koud? Is het direct of indirect? Is het voor, achter of naast je onderwerp? Hoe beïnvloedt het licht je onderwerp? Maakt het je foto beter of slechter? Is het licht dat je gebruikt passend bij het verhaal dat je wilt vertellen?

trouwshoot-compositie

Het bruidspaar schittert in het midden van een natuurlijke omlijsting van bomen en struiken.

Compositie

Naast licht is de compositie ook erg belangrijk. De compositie is de manier waarop je de elementen in je foto ordent. De compositie bepaalt de balans, de symmetrie, de harmonie en de spanning van je foto. Je moet dus goed kijken naar de compositie in je foto. Is alles goed verdeeld over je foto? Is er een duidelijk onderwerp en een rustige achtergrond? Is er een lijn, een vorm, een patroon of een kleur die je foto versterkt? Is er een regel, zoals de regel van derden, de gulden snede of de diagonaal, die je foto verbetert? Je kunt de compositie soms nog aanpassen door je foto te croppen of te draaien, maar het is beter om het meteen goed te doen.

trouwshoot-moment

Een onvergetelijke lach. De bruidegom en zijn “vriendinnen” delen een hilarisch moment in het schitterende licht. Het juiste moment wanneer de foto gemaakt is.

Moment

Het laatste en misschien wel het belangrijkste element van een goede foto is het moment. Het moment is hetgene dat je foto tot leven brengt. Het moment is de actie, de emotie, de expressie, de interactie of de verrassing die je foto uniek maakt. Je moet dus goed kijken naar het moment in je foto. Wat gebeurt er in je foto? Wat voel je als je naar je foto kijkt? Wat wil je dat je kijker voelt als hij of zij naar je foto kijkt? Hoe kun je het moment zo goed mogelijk vastleggen? Het moment is soms moeilijk te voorspellen of te controleren, maar je kunt er wel op letten en erop reageren. Je moet alert zijn en klaar staan met je camera om het moment te pakken.

Wanneer je licht goed is, je compositie klopt en je moment pakt, heb je een goede foto gemaakt. Op deze manier kun je je foto’s beoordelen en verbeteren. Je kunt ook leren van andere fotografen door naar hun foto’s te kijken en te analyseren op LCM. Zo kun je je eigen stijl ontwikkelen en je eigen verhalen vertellen met je foto’s.

Stefan Segers
Sinds 2008 werkzaam als fotograaf met als specialiteit portretten, families, kinderen en bruiloften.
https://www.stefansegers.nl
Vorige
Vorige

hoe ik de cover van Dichtbij magazine heb gefotografeerd

Volgende
Volgende

De workshop die mijn fotografie veranderde: een persoonlijk verslag