Hoe herken je een goede foto

Deze workshop is gegeven tijdens de Fearless Conference 2014 door Huy (de oprichter van de Fearless Photographers) en door topfotograaf Sergio. Met deze workshop leer je een goede (trouw)foto herkennen.

Het proces

Om een topfoto te maken zijn er een aantal tips die je kunt hanteren om deze te schieten.

Tip 1: Focus je gedachten.

Hiermee wordt bedoelt dat je echt bezig met zijn met de opdracht en dat je je niet laat afleiden waardoor je de focus kunt verliezen. Die focus is echt belangrijk zodat je daardoor in het moment bent en deze ook kunt vastleggen.

Tip 2: Maak de juiste beslissingen

Zorg ervoor dat je van te voren een plan maakt waarin je een goede keuze maakt van bijvoorbeeld de lens. Een verkeerde lens keuze kan ook een minder goed beeld opleveren. Maar maak ook de juiste keuze waar je gaat staan. Denk hierbij aan dat je naast de bruid gaat staan om de emoties van de man te zien krijgt, of ga bijvoorbeeld eens ver weg staan om de omgeving met het bruidspaar in beeld te brengen.

Tip 3: Het maken van de foto

Het klinkt heel simpel. Je drukt gewoon op een knop en de foto is gemaakt. Maar bij het maken van een foto zit best veel techniek. Het is niet alleen het instellen van je camera maar denk ook eens aan je positie. Ga je hoog of laag staan, ver of dichtbij. Dit kan bepalend zijn voor een goede of slechte foto.

trouwshoot-hoe-herken-je-een-goede-foto-lightroom-overzicht
trouwshoot-hoe-herken-je-een-goede-foto-lightroom-overzicht

Analyseren van de reportage

Wanneer de reportage afgelopen is wordt het tijd om alle beelden over te zetten en uit te zoeken. Meestal ga je eerst vluchtig door de reportage heen en geef je ratings aan de foto’s. De foto’s met een rating ga je vervolgens weer op je gemak bekijken en kun je gaan beoordelen op LCM.

Licht, Compositie en Moment

Dit zijn de 3 basis ingrediënten van een foto. Als een foto deze drie elementen bevat is het een goede foto. Check dus alle beelden op deze 3 elementen en je zult zien dat je een top foto hebt.

trouwshoot-licht
trouwshoot-licht

Licht

Licht is heel belangrijk bij fotografie. Zonder licht geen foto. Kijk dus bij een foto wat de rol van het licht is. Geeft het licht in de foto een verbetering of wordt het minder door het licht. Is het licht dat gebruikt is zo dat de foto er beter van wordt?

trouwshoot-compositie
trouwshoot-compositie

Compositie

Naast licht is de compositie ook erg belangrijk. Is alles mooi in balans door de positie die je had aangenomen bij het maken van de foto? Je kunt achteraf de compositie ook hier en daar nog bijwerken om hem te verbeteren dus dat geeft je weer wat extra vrijheid.

trouwshoot-moment
trouwshoot-moment

Moment

Wanneer je op de juiste plek staat en het licht is mooi dan is het laatste element iets waar het voor een heel groot deel om draait. Het moment is iets waaraan je meteen herkend wat er gebeurde. Dit kan een emotie zijn, of een bepaalde blik van een gast. Het licht en de compositie kunnen het moment ook versterken waardoor het moment nog duidelijker wordt. Momenten zijn dingen waarop je kunt anticiperen. Het hoeft niet meteen te gebeuren maar als je soms even wacht gebeurd het en sta jij klaar met de camera.

Wanneer je licht goed is en je compositie klopt is het een kwestie van wachten tot er een moment ontstaat. Op deze manier herken de drie elementen die de foto perfect maken.