hoe ik de cover van Dichtbij magazine heb gefotografeerd

Het maken van een fotoreportage voor een magazine is altijd super leuk om te doen. Je komt op de meeste bijzondere locaties met altijd diverse lichtomstandigheden. Het is altijd weer een uitdaging om van deze twee onderdelen iets moois te maken. Naast het licht en omgeving is uiteraard het onderwerp ook belangrijk. Wanneer de persoon(en) zich niet op hun gemak voelen zal de foto zeker niet slagen. 

Het is des te spannender wanneer je gevraagd wordt om een reportage te maken voor onder andere de cover van een magazine. Dit is de foto die het meest eruit moet springen en mensen moet triggeren om het blad te lezen.

Voor Rabobank ben ik gevraagd om een fotosessie te maken van de directeur van de Vermeulen Groep. Het artikel dat in het blad geplaatst wordt gaat over „grenzen verleggen” en er was aan mij gevraagd daar iets leuks op te verzinnen.

Als eerste ga ik van te voren kijken waar het bedrijf zich allemaal mee bezig houdt via internet, zodat ik me kan inleven in het bedrijf en daar iets creatiefs op kan verzinnen. De Vermeulen Groep houdt zich bezig met vele aspecten zoals verkeer, markeringen, gladheid bestrijding en vele andere belangrijke dingen die buiten gedaan moeten worden voor gemeentes. 
Grenzen verleggen en markeringen leek mij een leuk idee om samen te voegen. Ik wilde iets met markeringen op de weg doen en waar de directeur mee bezig is.

Toen ik aankwam heb ik even kennis gemaakt met directeur Vermeulen en heb ik een rondleiding gekregen op het bedrijf zodat ik wat ideeën op kon doen voor de shoot.
In de grote vergaderkamer zag ik de vergadertafel welke erg mooie reflecties had en er hing een mooi schilderij, dus ik heb een mooi portret geschoten van de directeur bij deze tafel om mee te beginnen. Om de foto net iets extra’s te geven heb ik een softbox gebruikt de directeur net iets mooier uit te lichten.

We zijn daarna naar buiten gegaan om een foto van de directeur bij het pand te maken. Bij binnenkomst op het terrein staat een mooi bord met daarop het logo en deze wilde ik ook betrekken bij deze foto. Het was erg licht buiten door een redelijke zon die af en toe door de wolken scheen. Het leek me erg leuk om die wolken goed duidelijk in beeld te krijgen. Wanneer je de camera op automaat zet zal je zien dat het onderwerp goed uitgelicht is samen met de achtergrond, maar is de lucht vaak overbelicht omdat deze echt een stuk lichter is. Daarom heb ik mijn camera op Manual gezet en de sluitertijd een stuk hoger gezet waardoor de foto wat donkerder werd en de wolken zichtbaar werden. Omdat dan ook het model te donker wordt heb ik 3 Canon 600EX flitsers bij elkaar gezet en op full power gezet om de directeur goed uit te lichten. 

Dit effect hebben we bij de rest van de foto’s buiten gedaan omdat het erg licht bleef en ik alles wat donkerder wilde hebben.

Bij de foto’s in de schuur hoefde die weer niet omdat we binnen stonden en er een grote deur open stond met mooi zacht licht. Dit licht dat niet van boven maar van voren komt geeft een mooi zacht licht wat perfect is voor portretten.

Als laatste wilde ik het thema „grenzen verleggen” nog verder verwerken in de foto en hem zo simpel mogelijk uitbeelden. Een markering in de weg die door een directeur wordt aangelegd met een kwast of verfroller leek mij daar perfect voor. We hebben een emmer en verfroller daarvoor gehaald en ik ben op de weg gaan liggen om zo een mooie foto te maken met mooie donkere lucht en weinig afleidingen in de foto.

Uiteindelijk is dit het resultaat in het magazine.

Hier even de bewerkingen op de foto. Links het origineel uit de camera. Rechts de aangepaste versie. Zoals je ziet is hij wat rechter gezet, iets beter uitgelicht en de lucht iets vrolijker gemaakt. Ook de sticker op de emmer is aangepast naar het juiste logo.

Hier even de bewerkingen op de foto. Links het origineel uit de camera. Rechts de aangepaste versie. Zoals je ziet is hij wat rechter gezet, iets beter uitgelicht en de lucht iets vrolijker gemaakt. Ook de sticker op de emmer is aangepast naar het juiste logo.

achter de schermen bij de covershoot

achter de schermen bij de covershoot