Wat je kunt leren van de Natural Beauty fotoshoot

Als fotograaf ben ik altijd op zoek naar nieuwe ideeën en concepten om mijn werk te verrijken. Daarom was ik erg enthousiast toen model Laela mij benaderde met het idee voor een fotoshoot met het thema Natural Beauty. Samen met model Jamie hebben we de fotoshoot gepland waarbij ze een reeks foto's wilde maken die hun natuurlijke schoonheid en uitstraling zouden laten zien, zonder al te veel make-up of opsmuk.

We spraken af in mijn fotostudio met grote ramen die veel natuurlijk licht binnenlieten. Dit gaf mooi zachtl licht dat we konden gebruken bij het tweede gedeelte van de fotoshoot.

De modellen hadden geen visagist nodig, want ze deden zelf hun make-up, heel licht en subtiel. Het ging immers om hun echte gezichten, niet om een masker. Laela had haar personal shopper meegenomen, die een aantal leuke outfits had uitgezocht bij Love Love Clutch, een hippe kledingwinkel. De kleding was simpel en casual, maar wel stijlvol en passend bij het concept.

Flitslicht

We begonnen met wat foto's tegen een witte achtergrond, met flitsers om de kleuren en contrasten te versterken. Ik liet de modellen verschillende poses aannemen waarbij ik hun persoonlijkheid wilde vastleggen, niet alleen hun uiterlijk. Mijn broer Jordie, maakte ook wat foto's achter de schermen, om een kijkje te geven in het proces en de sfeer. Ik heb geprobeerd zo min mogelijk flitsers te gebruiken en heb gewerkt met softboxen zodat we mooi zacht licht tot onze beschikking hadden voor de modellen.

Natuurlijk licht

Na een tijdje besloten we om over te schakelen naar natuurlijk licht, om een ander effect te creëren. We verplaatsten ons naar de ramen, waar het zachte licht een mooie gloed gaf aan de huid en het haar van de modellen. Ik gebruikte een reflectiescherm om de schaduwen wat op te lichten en de details te accentueren. Ik experimenteerde ook met verschillende hoeken en perspectieven, om de foto's wat dynamischer en interessanter te maken.

Het resultaat was een prachtige serie foto's die de natuurlijke schoonheid van Laela en Jamie lieten zien. Ik was erg blij met het werk dat we samen hadden gedaan, en de modellen waren ook erg tevreden. Ze konden deze foto's goed gebruiken voor hun portfolio, om zichzelf te presenteren aan potentiële opdrachtgevers en modellenbureaus.

Model Laela
Model Laela
Model Laela
Model Jamie
Model Jamie
Model Jamie

Tips voor een modellen portfolio

Nu wil ik je ook nog wat tips geven over wat voor soort foto's een modellenbureau graag ziet in een portfolio van een model.

- Een modellenbureau wil vooral zien hoe je eruit ziet, hoe je je lichaam en gezicht kunt bewegen, en hoe veelzijdig je bent. Daarom is het belangrijk om verschillende soorten foto's te hebben, zoals een beauty shot of een clean headshot, een full body shot, een profiel shot, en een editorial shot.

- Een beauty shot of een clean headshot is een close-up foto van je gezicht, waar je weinig of geen make-up draagt en je haar simpel en verzorgd is. Dit soort foto laat je natuurlijke kenmerken zien, zoals je ogen, je neus, je mond, je huid, en je botstructuur. Een modellenbureau wil zien hoe je er echt uitziet, zonder veel veranderingen of versieringen.

- Een full body shot is een foto waar je hele lichaam te zien is, van top tot teen. Je draagt meestal een simpele outfit, zoals een jeans en een t-shirt, die je lichaamsvormen goed laat zien. Dit soort foto laat je lengte, je proporties, je houding, en je silhouet zien. Een modellenbureau wil zien hoe je je lichaam kunt presenteren en hoe je past bij verschillende kledingstijlen.

- Een profiel shot is een foto waar je vanaf de zijkant te zien bent, zodat je profiel duidelijk zichtbaar is. Je draait je hoofd meestal een beetje naar de camera toe, zodat je oogcontact kunt maken. Dit soort foto laat je gezichtsvorm, je kaaklijn, je nek, en je schouders zien. Een modellenbureau wil zien hoe je je gezicht kunt draaien en hoe je je expressie kunt veranderen.

- Een editorial shot is een foto waar je een bepaalde stijl, stemming, of verhaal uitbeeldt, meestal in een specifieke setting of met een bepaald thema. Je draagt meestal een meer opvallende of modieuze outfit, die past bij het concept. Dit soort foto laat je creativiteit, je persoonlijkheid, je attitude, en je flair zien. Een modellenbureau wil zien hoe je je kunt aanpassen aan verschillende situaties en hoe je kunt samenwerken met andere professionals, zoals stylisten, visagisten, en fotografen.

Dit zijn enkele voorbeelden van foto's die een modellenbureau graag ziet in een portfolio van een model. Natuurlijk zijn er nog meer mogelijkheden en variaties, afhankelijk van het type model dat je wilt zijn en het soort werk dat je wilt doen. Het belangrijkste is dat je foto's laat zien wie je bent, wat je kunt, en wat je wilt. Je foto's moeten je beste kant laten zien, maar ook je echte kant. Je moet jezelf zijn, maar ook jezelf verbeteren.

Het mooie van de studio hier is dat er grote ramen zijn waar veel zacht licht door binnen komt en je een mooie effect krijgt. Je kan de schaduwen met een reflectiescherm een beetje extra licht geven.

Model Laela
Model Laela
Model Jamie
Model Jamie

Hier hebben we wat extra licht achter het model geplaatst om het daglicht wat te versterken.

Model Jamie

Het was een lange maar zeker een geslaagde dag! Hier nog een aantal "achter de schermen" foto's

achter de schermen
achter de schermen
achter de schermen
achter de schermen
achter de schermen
achter de schermen
achter de schermen
achter de schermen
Stefan Segers
Sinds 2008 werkzaam als fotograaf met als specialiteit portretten, families, kinderen en bruiloften.
https://www.stefansegers.nl
Vorige
Vorige

Flitslicht en CTO filter: een unieke manier om Delft te fotograferen

Volgende
Volgende

Hoe maak je mooie portretten met één flitser?