belichting met 1 flitser

G1H6677-e1265988565660.jpg

Ik weet nog toen ik voor het eerst ging fotograferen in een studio. Ik wilde zo veel mogelijk lampen gebruiken en alles in 1 keer uit proberen. Je komt er snel achter dat dit niet handig is om mee te beginnen, zeker als je licht wilt begrijpen. De truc is om met 1 flitser te beginnen. Er is meer mogelijk, met 1 flitser, dan je in de eerste instantie zou denken. Hier een tweetal foto's gemaakt met 1 softbox.

Deze foto is gemaakt met de softbox op 45 graden naar beneden gericht en lamp van rechts achter het model geplaatst. Om te beginnen start ik met de flitser op 1/4 vermogen. Ik maak een foto op 1/250 sec. en start op F1.8 zonder lichtmeter. Via het scherm op de camera kijk ik via de histogram of het diafragma voldoende open staat. In dit geval bleek hij te ver open te staan en uiteindelijk bleek F 2.0 goed te zijn. Je krijgt met dit diafragma ook een mooie scherpte diepte in de foto. Ik heb gekozen voor 1/250 sec. om de achtergrond goed donker te krijgen.

Model Renco
Model Renco

Bij deze foto heb ik de flitser rechts van het model geplaatst. Op deze manier krijg je een licht en donker deel op het gezicht. Ok hier wilde ik de achtergrond vrij donker hebben en heb daarom de sluitertijd op 1/250 sec. gezet en F2.0. De achtergrond is een witte muur maar doordat ik het model 2 tot 3 meter van de muur gezet heb en de sluitertijd snel wordt deze vrij donker.

Dit zijn slechts 2 kleine voorbeelden van wat er mogelijk is. Belangrijk is om eerst met 1 flitser te leren spelen. Stel je diaframa in zoals je in gedachte hebt en kijk in het histogram of je foto over of onder belicht is. Doseer desnoods met de sterkte van je flitser als je een bepaalde scherpte diepte in gedachte hebt. Als dit in orde is kan je de sluitertijd instellen. De tijd zorgt voor de kleur van de achtergrond. Hoe langer de sluitertijd hoe lichter de achtergrond.