Fotowedstrijd Lancome make-up

Hoe ik de beste visagist van Nederland hielp winnen

Een paar maanden geleden kreeg ik een bijzondere uitnodiging van Danielle, een getalenteerde visagist die ik al een tijdje kende. Ze vroeg me of ik haar wilde helpen met een wedstrijd waar ze aan mee kon doen. Het was een visagistenwedstrijd georganiseerd door Lancome, een bekend cosmeticamerk. De opdracht was simpel: maak een model op en maak er een foto van. De foto moest onbewerkt worden ingestuurd, dus er was geen ruimte voor fouten of verbeteringen achteraf.

Ik stemde meteen toe, want ik hou van een uitdaging. Bovendien had ik veel vertrouwen in Danielle's vaardigheden als visagist. Ze heeft een geweldig gevoel voor kleur, vorm en stijl. Ze weet precies hoe ze de natuurlijke schoonheid van een model kan versterken met make-up.

We spraken af in mijn studio, waar ik alles klaar had gezet voor de fotoshoot. We hadden een model geregeld via een modellenbureau. Haar naam was Lisa en ze had nog nooit voor de camera gestaan. Ze was een beetje nerveus, maar ook enthousiast. Danielle stelde haar op haar gemak en begon met de make-up. Ze koos voor een frisse en natuurlijke look, met zachte tinten en een subtiele glans. Ze gebruikte vooral producten van Lancome, zoals de Teint Idole Ultra Wear Foundation, de Hypnôse Mascara en de L'Absolu Rouge Lipstick.

Terwijl Danielle bezig was met de make-up, bereidde ik de belichting voor. Ik wilde een zachte en flatterende belichting creëren, die de make-up goed zou laten uitkomen. Ik besloot om clamshell lighting te gebruiken, een techniek die vaak wordt gebruikt voor schoonheidsportretten. Clamshell lighting bestaat uit twee lichtbronnen, die tegenover het model worden geplaatst onder een hoek van 45 graden, één naar boven gericht, één naar beneden. Dit zorgt voor een gelijkmatige verlichting van het gezicht, met weinig schaduwen en mooie lichtjes in de ogen. Ik gebruikte een softbox als hoofdlicht en een reflectiescherm als invullicht. Ik plaatste mijn camera tussen de twee lichten, zodat ik recht in het gezicht van het model kon kijken.

Na ongeveer een uur was Danielle klaar met de make-up en kon de fotoshoot beginnen. Ik gaf Lisa wat aanwijzingen over hoe ze moest poseren en kijken. Ik probeerde haar te laten ontspannen en lachen. Ik maakte een paar testfoto's om de belichting en de compositie te controleren. Alles zag er goed uit. De make-up was prachtig en de belichting was perfect. Ik maakte een serie foto's, waarbij ik af en toe van hoek of lens wisselde. Ik liet Lisa verschillende gezichtsuitdrukkingen maken, van serieus tot vrolijk. Ik complimenteerde haar met haar werk en moedigde haar aan om plezier te hebben.

Na een half uur hadden we genoeg foto's om uit te kiezen. We bekeken ze samen op mijn computer en selecteerden de beste. Het was moeilijk om te kiezen, want ze waren allemaal mooi. Maar uiteindelijk kozen we voor een foto waar Lisa lachend in de camera keek, met een stralende huid, sprekende ogen en volle lippen. Het was een foto die haar persoonlijkheid en haar schoonheid liet zien. We waren allebei heel tevreden met het resultaat.

We stuurden de foto onbewerkt in naar de wedstrijd, samen met een beschrijving van de gebruikte make-up en de belichting. We hoopten dat de jury onze foto zou waarderen. Een paar weken later kregen we het geweldige nieuws: Danielle was door naar de finale! Ze moest haar make-up nog een keer aanbrengen op het model tijdens een live evenement, waar de jury de winnaar zou kiezen.

We waren allebei heel zenuwachtig, maar ook heel blij. We gingen naar het evenement, waar we de andere finalisten ontmoetten. Ze waren allemaal heel goed en hadden prachtige foto's gemaakt. Het was een spannende en gezellige avond, waar we veel leerden en plezier hadden. Danielle deed haar best om de make-up zo goed mogelijk na te maken op Lisa, die weer als model fungeerde. Ik mocht haar niet helpen, maar ik mocht wel foto's maken van het proces.

Na de make-up sessie moesten de modellen over een catwalk lopen, waar de jury en het publiek hun werk konden bewonderen. Ik zat in het publiek en juichte voor Danielle en Lisa. Ze zagen er fantastisch uit. Ik was zo trots op hen.

Toen kwam het moment van de waarheid: de jury maakte de winnaar bekend. En tot onze grote vreugde was het Danielle! Ze had de hoofdprijs gewonnen en was uitgeroepen tot de beste visagist van Nederland! Ze kreeg een grote beker, een bos bloemen en een cheque. Ze was zo blij dat ze huilde. Ik sprong op en omhelsde haar. We hadden het geflikt!

Het was een onvergetelijke ervaring, die ik nooit zal vergeten. Ik ben zo dankbaar dat ik Danielle mocht helpen met haar droom. Ze is een geweldige visagist en een geweldige vriendin. Ik hoop dat we nog veel meer samen zullen werken en mooie foto's zullen maken.

Model Claudia zonder Make-Up

Hier zie je Claudia met make-up. Een wereld van verschil!

Winnaar Lancôme fotowedstrijd

Ik heb gekozen voor een clamshell lighting, wat een techniek is waarbij je een softbox boven het model plaatst en een reflectiescherm onder het model. Dit zorgt voor een mooi zacht licht op het gezicht, zonder harde schaduwen. Het voordeel van deze techniek is dat de ogen heel goed naar voren komen, wat belangrijk was voor deze fotowedstrijd. Ik wilde namelijk de make-up skills van mijn visagist Danielle laten zien, die een naturel look met een subtiele touch had gecreëerd. Ik heb de foto genomen met een Canon 1D Mark III en een 100mm lens op F11 en 1/125s. De foto is zo goed als niet veel bewerkt, alleen wat extra belichting toegevoegd. Ik vind dat de foto een mooie balans heeft tussen licht en schaduw, kleur en contrast, en scherpte en onscherpte. Ik ben erg trots op deze foto en ik ben blij dat ik de wedstrijd heb gewonnen.

Stefan Segers
Sinds 2008 werkzaam als fotograaf met als specialiteit portretten, families, kinderen en bruiloften.
https://www.stefansegers.nl
Vorige
Vorige

Hoe ik twee modellen fotografeerde met verschillende stijlen en effecten

Volgende
Volgende

Portretfotografie: hoe je je klanten op hun gemak stelt en adviseert