Portretfotografie: hoe je je klanten op hun gemak stelt en adviseert

Als portretfotograaf vind ik het belangrijk om mijn klanten op hun gemak te stellen en te adviseren. Dat doe ik op verschillende manieren. Laatst had ik een fotoshoot met Nicole, een coach/mediator die mooie foto's voor haar website wilde. Ik wilde haar toegankelijk en professioneel vastleggen, dus koos ik voor een rustige locatie met veel natuurlijk licht. Nicole was best zenuwachtig, maar ik stelde haar gerust door haar te vertellen wat ik ging doen en hoe ik haar wilde fotograferen. Ik gaf haar ook tips over hoe ze kon poseren en waar ze naar kon kijken. Al snel verdwenen de zenuwen en kwam Nicole los. Ze begon te lachen en te stralen, en dat leverde prachtige spontane momenten op. Hier zijn twee foto's van de shoot, waar je kunt zien hoe Nicole haar persoonlijkheid en charme laat zien.

Ik heb ook een eigen stijl ontwikkeld als fotograaf, die past bij mijn karakter en visie. Ik hou van mijn klanten en ik toon interesse in hun verhaal en wensen. Ik maak duidelijke afspraken over de prijs, de locatie, de tijd en de levering. Ik zoek naar goed licht om mijn klanten te flatteren en de schaduwen te verzachten. Ik geef aanwijzingen en complimenten om mijn klanten te motiveren en een positieve sfeer te creëren. Ik experimenteer met verschillende poses en hoeken om variatie en dynamiek toe te voegen aan mijn foto's. Zo probeer ik mijn klanten tevreden te stellen en te verrassen met het resultaat.

Kledingkeuze: Het is belangrijk dat je klanten kleding dragen waar ze zich comfortabel en zelfverzekerd in voelen. Ze moeten ook rekening houden met de locatie, de stijl en het doel van de fotoshoot. Over het algemeen zijn rustige kleuren, pasteltinten en weinig opdruk of logo’s aan te raden, omdat ze niet te veel afleiden van het gezicht. Je kunt je klanten adviseren om verschillende outfits mee te nemen, zodat je kunt wisselen en combineren. Je kunt ook accessoires gebruiken om wat kleur of persoonlijkheid toe te voegen.

Stefan Segers
Sinds 2008 werkzaam als fotograaf met als specialiteit portretten, families, kinderen en bruiloften.
https://www.stefansegers.nl
Vorige
Vorige

Fotowedstrijd Lancome make-up

Volgende
Volgende

Personeelsfoto’s die werken: hoe je een professionele, maar ook vriendelijke en persoonlijke uitstraling creëert