Cover Shoot: Portretfotografie voor een Onderwijsmagazine

In opdracht van KEPCOM Creatieve Communicatie kreeg ik de kans om een fotoshoot te doen voor een nieuw magazine in de onderwijsbranche, met de nadruk op portretfotografie van leraren en leerlingen. Voor zowel de omslag als het binnenwerk van het magazine maakten we gebruik van de faciliteiten van de Paradijsvogel School in Ypenburg, Den Haag, waar we na schooltijd toegang hadden tot een lokaal.

Techniek: Flitslicht combineren met bestaand licht

Tijdens deze portretfotoshoot heb ik een specifieke techniek toegepast om flitslicht te combineren met het bestaande licht in de lokalen. Na het nemen van een referentiefoto zonder flitser, heb ik het bestaande licht geëvalueerd en gemeten. Vervolgens heb ik mijn Canon 580EX II-flitser ingezet, voorzien van een grote 60" Westcott reflectie paraplu. Deze grote paraplu zorgt ervoor dat ik zacht licht op het uitgelichte onderwerp krijg en door de vorm van de paraplu spreid het licht zich in de omgeving waardoor je een frisse uitgelichte foto krijgt. Door de flitser strategisch te positioneren, kon ik het bestaande licht versterken en het portret een extra dimensie geven. De grote ramen in de lokalen zorgden voor voldoende natuurlijk licht, dat met de flitser subtiel werd geaccentueerd. Het resultaat? Een reeks portretbeelden die de perfecte balans tussen natuurlijk en geflitst licht weerspiegelen.

Compositie en het juiste moment in portretfotografie

Naast het beheersen van de lichttechniek is ook de compositie van essentieel belang bij het vastleggen van portretten van leraren en leerlingen. Het juiste moment vangen vereist niet alleen technische kennis maar ook een scherp oog voor compositie en timing. Als portretfotograaf is het mijn taak om het model op zijn of haar gemak te stellen, waardoor authentieke expressies ontstaan. Het creëren van een ontspannen sfeer is cruciaal voor het vastleggen van de juiste emoties van de leraren en leerlingen. Hierdoor ontstaan portretbeelden die niet alleen technisch gaaf zijn maar ook een verhaal vertellen en de essentie van het onderwijs op een boeiende manier overbrengen.

Deze portretfotoshoot was niet alleen een technisch leuk om te doen maar ook een creatieve uitdaging, waarbij ik het samenspel van licht, compositie en momenten resulteerde in portretbeelden die de unieke dynamiek van het onderwijs vastlegden. Hieronder deel ik een selectie van de gemaakte portretbeelden.

leraar voor het bord en leerling in de klas
leerling aan tafel en leerlingen rennend in de gang
leraar en leerling
leraar
Behind the Scenes Paradijsvogel
Stefan Segers
Sinds 2008 werkzaam als fotograaf met als specialiteit portretten, families, kinderen en bruiloften.
https://www.stefansegers.nl
Vorige
Vorige

3 licht Opstellingen om Mannelijke Modellen Te Laten Schitteren

Volgende
Volgende

Vuurwerk fotograferen