Sportfotografie Getest: De Ideale apparatuur op een Golf Toernooi

Vandaag weer iets heel anders leuks. Ik ben op een Golf Relatiedag (toernooi), waar ik door IHC Merwede was uitgenodigd om het evenement vast te leggen. Wat het zo leuk maakt is dat ik zowel de sfeer van het event maar ook sportfotografie kan toepassen. Op deze dag kwamen medewerkers van het IHC Merwede en klantrelaties samen voor een golf toernooi op de Golfbaan Almkreek in Almkerk. Gelukkig was het weer goed, en kon ik aan de slag.

Eventfotografie richt zich op het vastleggen van de algehele sfeer, deelnemers en momenten tijdens diverse gelegenheden zoals bruiloften en bedrijfsevenementen, waar flexibiliteit en de vaardigheid om spontane momenten vast te leggen centraal staan. Aan de andere kant richt sportfotografie zich specifiek op het vastleggen van sportieve activiteiten en prestaties, met een focus op dynamische bewegingen, atleten en intense competitie. Bij sportfotografen maak je over het algemeen gebruik van telelenzen en snelle camera's om dichtbij de actie te komen en scherpe beelden te garanderen, terwijl eventfotografen vaak een breed scala aan lenzen en flitsers gebruiken om zich aan te passen aan verschillende omgevingen en situaties. Kortom een leuke uitdaging vandaag!

Omdat je bij het fotograferen van golf moet je niet te dicht bij de spelers komen, zodat je ze niet stoort en voor je eigen veiligheid heb ik gebruik gemaakt van een Canon 70-200mm + 2x extender. De Canon 70-200mm lens alleen was niet genoeg, dus ik gebruikte een Canon Extender 2x op een Canon 1d mark IV voor meer bereik en snellere reacties.

De 1d mark IV, heeft een vergroting van 1.3x door de sensor, en samen met de toegevoegde 2x extender bracht me dit op 520mm, wat perfect was voor de golfactie. Mijn diafragma ging wel van F2.8 naar F5.6, maar dat was prima buiten.

Ik heb nog vier handige tips die ik heb geleerd die handig kunnen zijn bij het fotograferen van sport, vooral golf:

1. Keuze van de Camera (Met aandacht voor APS-C)

Bij het fotograferen van sport, waaronder golf, kan een APS-C camera een waardevolle keuze zijn. Door de kleinere sensor krijg je een zogenaamde cropfactor, waardoor de effectieve brandpuntsafstand van de lens toeneemt. Stel dat je een 70-200mm lens gebruikt op een APS-C camera met een cropfactor van 1.5x, dan wordt de effectieve brandpuntsafstand vergelijkbaar met die van een 105-300mm lens op een full-frame camera. Dit betekent dat je met dezelfde lens dichterbij de actie kunt komen, waardoor APS-C camera's een kosteneffectieve en draagbare oplossing kunnen zijn voor sportfotografie.

2. Lenskeuze en Mogelijkheid van een 2x Extender

Voor sportfotografie op een golfbaan kan een 70-200mm lens met een 2x extender een krachtige combinatie zijn om nog dichterbij te komen. De 2x extender vergroot de brandpuntsafstand tot 140-400mm (met een 1.5x cropfactor voor APS-C). Hiermee kun je de actie nauwkeurig vastleggen, zelfs op grotere afstanden. Echter, het gebruik van een 2x extender gaat gepaard met lichtverlies, bijvoorbeeld van F2.8 naar F5.6. Het is dus belangrijk om een camera te kiezen die goed presteert bij hogere ISO-waarden om eventuele ruis te minimaliseren. Professionele camera's bieden vaak geavanceerde beeldverwerkingstechnologieën die helpen bij het handhaven van beeldkwaliteit, zelfs bij hogere ISO-instellingen, waardoor ze geschikter zijn voor situaties met verminderd licht.

3. Gedrag op de Golfbaan

Het gedrag van de fotograaf op de golfbaan is cruciaal voor succesvolle foto's. Om de concentratie van de sporters niet te verstoren, is het belangrijk om niet te dicht bij te komen en onopvallend te bewegen. Een telelens helpt hierbij omdat je de actie van een afstand kunt vastleggen. Als je meer interactie wilt en de omgeving wilt benadrukken, kan een groothoeklens worden gebruikt. In dit geval is het echter belangrijk om respectvol afstand te houden en op een discrete manier aanwezig te zijn, zodat je de sporters niet hindert.

Stefan Segers
Sinds 2008 werkzaam als fotograaf met als specialiteit portretten, families, kinderen en bruiloften.
https://www.stefansegers.nl
Vorige
Vorige

Presskit foto's: band Wasott

Volgende
Volgende

Review: ThinkTank Retrospective 30 PineStone Fototas