Portfolio tips van een professionele fotograaf: de case van Sue Ann en Whitney

We hoopten op een mooie dag zodat we buiten foto's zouden kunnen gaan maken. Heel de week slecht weer en gelukkig vandaag super weertje! Sue Ann en Whitney waren twee vriendinnen die graag model wilden worden. Ze hadden bij mij “voor een 1 dag model” pakket afgenomen, waarbij ik ze als fotograaf zou begeleiden en adviseren. Het 1 dag model pakket is een leuke en betaalbare manier om een professionele fotoshoot te ervaren en je portfolio op te bouwen. Het pakket bestaat uit een intakegesprek, een visagie en styling sessie, een fotoshoot op verschillende locaties en een nabewerking van de foto's. De meiden konden zelf hun kleding en accessoires meenemen, maar ik had ook een aantal outfits en props voor ze klaargelegd.

Na het intakegesprek, waarin we elkaar beter leerden kennen en de wensen en verwachtingen bespraken, gingen we naar de visagie en styling ruimte. Daar werden de meiden opgemaakt en gestyled door Whitney, die ook visagist is. Ze had haar visagie spullen bij zich en wist precies hoe ze de meiden moest laten stralen. Ze koos voor een natuurlijke en frisse look, die goed paste bij de sfeer van de fotoshoot. Nadat de meiden klaar waren met hun make-up en haar, hebben we gekeken naar de kleding en nagedacht over locaties die bij de kleding pasten. Met twee outfits konden we alles doen en mocht het nog mooi weer zijn en tijd, konden we eventueel nog even op het strand kijken om daar wat foto's te maken.

De eerste locatie waar we heen gingen was bij Snow World. Hier had ik al eerder foto's gemaakt met Claudia, maar dat was niet in de zomer. Nu stond er erg hoog gras en veel onkruid wat behoorlijk pijn deed door mijn broek heen, laat staan de modellen die blote benen hadden. Gelukkig waren de meiden niet bang voor een beetje avontuur en gingen ze enthousiast aan de slag. Ik liet ze verschillende poses aannemen en gaf ze tips over hoe ze hun gezichtsuitdrukking en lichaamstaal konden verbeteren. Ik maakte gebruik van een sunbounce om het licht te reflecteren en een 5 in 1 reflectiescherm om schaduwen te maken op de open vlakte. De zon stond erg hoog, dus we moesten wat schaduw maken voor minder groot contrast tussen licht en donker en daarbij was het ook fijn voor de modellen dat ze niet zo erg hoefden te knijpen met hun ogen. Danielle, de visagist, was mee als assistent om te helpen met de reflectieschermen. De foto's die we daar maakten waren erg mooi en sfeervol, met een contrast tussen het groen van het gras en het wit van de sneeuw.

De tweede locatie was een skaebaan die vlak bij de fotostudio was. Daar konden we een meer stoere look creëren, die goed aansloot bij de tweede outfit van de meiden. Ze droegen een leren jasje, een spijkerbroek en een paar sneakers. Ik liet ze poseren tegen de half-pipe en daar bovenop. Ik speelde met de schaduwen en de kleuren van de omgeving, die een mooi contrast vormden met de kleding en de huidskleur van de meiden. Ik gebruikte een opzetflitser om het licht te versterken. De foto's die we daar maakten waren erg stoer en edgy, met een urban vibe.

We hadden nog wat tijd over, dus we besloten om nog even naar het strand te gaan. Daar konden we een meer romantische en zomerse look creëren, die goed paste bij de persoonlijkheid van de meiden. Ze droegen een bikini met verschillende accesoires. Ik liet ze in het zand liggen en door het water lopen. Ik maakte gebruik van het natuurlijke licht en de kleuren van het water, de lucht en het zand. De foto's die we daar maakten waren erg vrolijk en lief, met een zomerse sfeer.

We hadden een geweldige dag gehad en de meiden waren erg blij met de foto's. Ze konden de foto's gebruiken voor hun portfolio, waarmee ze zichzelf konden presenteren als model. Een portfolio is een verzameling van je beste foto's die je kunt gebruiken om potentiële opdrachtgevers te laten zien wat je kunt en waar je voor staat. Een portfolio moet divers en actueel zijn, dus het is belangrijk om regelmatig nieuwe foto's toe te voegen. Een portfolio fotoshoot kan je helpen om je portfolio te boosten met nieuw en variërend materiaal . Ik gaf de meiden ook nog wat tips en advies over hoe ze zichzelf konden ontwikkelen als model en hoe ze hun portfolio konden opbouwen. Ik vertelde ze ook over de mogelijkheden en de uitdagingen van het modellenwerk en de modewereld. Ik hoopte dat ze hun droom zouden waarmaken en dat ik ze nog eens zou zien als model.

Hier Sue Ann in het hoge gras en heeft net een bloem geplukt. ISO 100 F4 1/400 sec. 155mm + SB (Sun Bounce)

Het waaide een beetje wat ten goede kwam voor deze foto met Whitney. ISO 100 F4 1/640 sec. 155mm + SB

We zijn daarna naar de skatebaan gegaan in Zoetermeer waar we mooi in de schaduw stonden en perfect konden reflecteren.

Sue Ann_G1H8162

ISO 100 F2.8 1/200 sec. 66mm + SB

Whitney_G1H8203

ISO 100 F3.2 1/300 sec. 70mm + extra off camera flash + SB

Na deze locatie was het nog steeds goed weer en best warm dus zijn we vertrokken naar het strand Noord AA in Zoetermeer. We hebben een mooi plekje uitgezocht en zijn daar op het zand en in het water foto's gaan maken.

ISO 100 F4 1/1000 sec 150mm + SunBounce

ISO 100 F4 1/800 sec 138mm + SB

MUA: Whitney

Modellen: Sue Ann en Whitney

Assistent: Danielle

Film: Jordie

Stefan Segers
Sinds 2008 werkzaam als fotograaf met als specialiteit portretten, families, kinderen en bruiloften.
https://www.stefansegers.nl
Vorige
Vorige

Personeelsfoto’s die werken: hoe je een professionele, maar ook vriendelijke en persoonlijke uitstraling creëert

Volgende
Volgende

Zo maak je mooie beautyfoto’s: twee shoots met drie modellen als voorbeeld