Zo maak je een gratis online foto portfolio

Wil je al lange tijd professioneel fotograaf worden? Wil je laten zien hoe goed jij kan fotograferen? Misschien heb je baat bij het maken van een online portfolio van je beste foto’s. Lees in deze blog welke foto’s het meest geschikt zijn voor jouw portfolio en waarop je ze kan plaatsen!

Je online foto portfolio is een reflectie van je werk en stijl als fotograaf. Je kan het zien als een foto etalage die 24 uur per dag open is. Het is dus belangrijk goed na te denken over wat voor foto’s je erop zet.

online-foto-portfolio.jpg

Welke foto’s kies ik voor mijn portfolio?

Wat wil je bereiken?

Je wilt graag een online portfolio maken maar hoe begin je? Simpel, je stelt een doel wat je wilt bereiken met je portfolio. Wil je aan het werk als concertfotograaf? Of wil je een stageplek als natuurfotograaf bemachtigen?

Bepaal je doelgroep

Oké je hebt je doel bepaalt dan is de volgende stap om een doelgroep te zoeken die bij je doel past. Als je doel is om meer opdrachten te krijgen als bruiloft fotograaf dan is je doelgroep dus waarschijnlijk verloofde koppels. Verdiep je in deze doelgroep.

Je kan je doelgroep ook nog segmenteren in leeftijden, geslacht, inkomen etc. Je bepaalt zelf hoe specifiek je jouw doelgroep maakt. Hoe specifieker je doelgroep, hoe minder competitie er is.

Nu je je verdiept hebt in de doelgroep kun je een inschatting maken over welke foto’s bij hen in de smaak vallen.

Je eigen stijl

Het maakt niet uit wie je doelgroep is, je eigen stijl van fotograferen is iets wat je ten alle tijden moet behouden. Dit is hetgene wat je onderscheidt van andere fotografen. Compenseer hier nooit op! Ook al denk je dat een ander soort stijl beter bij de doelgroep past. De doelgroep moet bij de stijl passen, nooit andersom!

Het kiezen van foto’s

Nu is het moment gekomen waarop je de foto’s die in je portfolio komen moet selecteren. Bepaal eerst welke foto’s je het mooiste zijn en zet deze samen in een map. In het begin mogen dit er nog veel zijn.

Print de foto’s die je hebt uitgekozen uit zodat je ze overzichtelijk kan sorteren in foto’s die je wel en niet in je portfolio wil toevoegen.

De gouden tip voor het uitkiezen van je foto’s: Stel kwaliteit over kwantiteit. Een portfolio met dertig prachtige foto’s is beter dan een portfolio met negentig prima foto’s. Zoals wel eens gezegd wordt less is more.

Nog steeds teveel foto’s? Let dan op het volgende:

  • Bekijk de compositie en de belichting van je foto en beoordeel objectief of deze wel goed genoeg zijn.

  • Vraag iemand met kennis over fotografie om advies.

  • Passen de foto’s die je hebt gekozen binnen jouw stijl en hangen ze goed met elkaar samen? Overweeg de foto’s die hier niet in passen te verwijderen uit je portfolio.

  • Bevat je portfolio wel genoeg variatie? Zo niet verwijder dan foto’s die teveel op elkaar lijken.

Volgorde

Je foto’s zijn nu definitief uitgekozen. Het laatste wat je nu nog moet bepalen is de volgorde waarin je ze toont. Want ja, ook dit heeft effect op de manier waarop jouw foto’s gezien worden!

Zorg altijd dat de eerste foto een toonzetter is. Het moet mensen aanzetten om verder te kijken naar de rest van de foto’s in het portfolio.

Daarnaast is het ook belangrijk om te letten op de variatie die je laat zien in de volgorde van je foto’s. Als je twee foto’s die op elkaar lijken achter elkaar zet kan dat de kracht van beiden foto’s wegnemen.

Je kunt natuurlijk ook verschillende volgordes uitproberen door te schuiven met je uitgeprinte foto’s. Kies de beste en viola je hebt je portfolio klaarliggen, nu nog een platform om het op te plaatsen.

Gratis online foto portfolio sites

Iets wat even belangrijk is als de foto’s die je in je foto portfolio zet, is het design van jouw online portfolio pagina. Het design van de site moet bij jouw foto’s passen. Tegenwoordig zijn er veel gratis foto portfolio websites om jouw online portfolio op te zetten. Hieronder vind je een paar populaire opties.

Instagram

Instagram is een inmiddels voor iedereen bekend platform en wordt ook steeds populairder onder fotografen. Dit snel groeiende social media kanaal wordt niet alleen in de goed in de gaten gehouden door mensen over de hele wereld, ook bedrijven zitten hier actief op!

Er zijn echter wel wat dingen waar je op moet letten met instagram, namelijk:

  • De volgorde van jouw foto’s worden gesorteerd op datum.  

  • Instagram verkleint je afbeelding automatisch.

  • Regelmatig posten is een must.

  • Hashtags verbeteren de vindbaarheid van jouw foto’s.

Instagram Gallery

Instagram Gallery

Flickr

Flickr is een platform waar je waarschijnlijk al bekend mee bent. Op deze site kun je zowel foto’s als video’s plaatsen. De limiet van het aantal foto’s dat je kunt plaatsen is 1000, geen gebrek aan ruimte dus!

Wat leuk is aan Flickr is dat je makkelijk in contact kan komen met andere fotografen en liefhebbers. Het is namelijk ook een sociale media.

Maar zoals ze zeggen elk voordeel heeft zijn nadeel. Omdat er zoveel fotografen op Flickr zitten heb je ontzettend veel concurrentie en weinig manieren om je profiel qua vormgeving te onderscheiden van de anderen.

Flickr heeft nog één groot voordeel, je kan de foto’s die je erop plaats heel makkelijk implementeren in een wordpress site.

Flickr gallery

Flickr gallery

Jimdo

Een andere gratis foto portfolio website is Jimdo. Met deze webhoster kun je gratis een eigen website bouwen. Ze hebben al verschillende templates beschikbaar voor foto portfolio’s maar als je zin hebt in een uitdaging kan je jouw pagina ook helemaal zelf in elkaar zetten.

Jimdo photo gallery

Jimdo photo gallery

Wordpress

Wordpress is één van de bekendste weblog software. Het unieke aan wordpress is dat je de vormgeving helemaal zelf aan kan passen. Zo kun je een écht unieke pagina maken!

Als je nog nooit met Wordpress hebt gewerkt kun je misschien voor een uitdaging komen te staan omdat er een enorm aantal themes, plug-ins en sjablonen beschikbaar zijn. Maar als je wordpress leert gebruiken dan kun je een volledig gepersonaliseerde foto portfolio site opzetten!

Wordpress photo gallery

Wordpress photo gallery

Ga aan de slag met je portfolio en publiceer iets waar je u tegen zegt! Mocht dit je nou een gesprek opleveren bij jouw droombaan vergeet je dan niet ook goed voor te bereiden en lees wat sollicitatietips door.

Nora Dekker

Mijn naam is Nora Dekker en ik werk bij YoungCapital als gastblogger. Waarom gastbloggen? Omdat ik geïnteresseerd ben in ontzettend veel verschillende onderwerpen. Van fotografie tot ICT noem maar een onderwerp en de kans is groot dat ik er meer over wil leren. De kennis die ik op doe over een onderwerp breng ik ook graag over aan mijn lezers.