Mijn beste en slechtste aankopen voor 2014

Afgelopen jaar was weer een heel gaaf jaar waar veel in gebeurd is. Terugkijkend op het afgelopen jaar ben ik erg blij geworden door een aantal aankopen die ik gemaakt heb. Deze hebben ervoor gezorgd dat ik me weer beter heb kunnen onderscheiden als fotograaf en sommige dingen hebben me meer rust gegeven. Maar naast de mooie aankopen zijn er ook altijd aankopen bij waar je wat spijt van hebt. Wat bezielde me toen ik het kocht, had ik wel mijn huiswerk goed gedaan? 

Vroeger kocht ik vaker dingen welke je achteraf gezien toch minder gebruik van maakt. Dat is zonde van het geld want het is uiteindelijk de bedoeling dat je ook geld over houdt van al het harde gewerkt toch? Slechte aankopen werden vaak ook beïnvloed als je weer op een beurs geweest was met de nieuwste spullen. Gelukkig ben ik de afgelopen jaren beter geworden in het kopen van mijn spullen en met name onnodige software. Voor dit jaar ben ik daarom ook behoorlijk blij me de meeste aankopen die ik heb gedaan. Daarom heb ik hieronder een lijst samengesteld met mijn beste en minder goede aankopen.


Fotospullen

Sigma 35mm F1.4 DG HSM

Deze lens heb ik gekocht op aanraden van collega fotograaf Tom Roeleveld (Tomroeleveld.nl).  Ik vertelde hem dat ik de Canon 35mm F1.4 wilde kopen, maar hij had de Sigma. Normaal ben ik niet zo van lenzen van andere merken van Canon, maar Tom gaf aan dat ik de nieuwe Sigma ART echt eens moest testen. Na mijn eerste testfoto’s was ik meteen verkocht! Wat is deze lens scherp en hij heeft mooi contrast! Deze foto’s geven een uniek beeld wat je met weinig andere lenzen voor elkaar krijgt. Nu is dit een van mijn meest favoriete lenzen! .

Klik hier om een goed prijs voor de Sigma 35mm F1.4 te vinden.

Canon 50mm F1.2

Ik gebruik de 50mm F1.4 al een tijd maar wilde het liefst daar een L lens van hebben. De 50mm F1.2 was daar een perfecte vervanger voor. Ook deze lens is echt heel mooi. Hij voelt stevig aan vergeleken met de goedkopere versies en de scherpte is net even wat beter. Op F1.2 fotograferen vergt wel wat oefeningen maar je hebt dan wel een heel mooi effect. Lekker dromerig wazig en waar je scherp gesteld heb is hij vlijmscherp. Ondanks de kwaliteit is 50mm niet mijn meest gebruikte lens, maar kwalitatief is dit echt een topper!

Klik hier om een goede prijs te vinden voor de 50mm F1.2.

Canon 16-35mm F4 L IS

De opvolger van de 16-35mm F2.8 is deze gloednieuwe groothoek 16-35mm F4 met IS. Voor mij is meer licht echt een pre tot ik deze lens getest had! Onze camera’s kunnen tegenwoordig zo gemakkelijk meer ISO’s aan dat 1 stop meer ISO vaak te verwaarlozen is. Je krijgt daarvoor terug een lens die veel scherper is dan zijn voorganger in het midden maar ook in de hoeken. Dit was een groot minpunt van zijn voorganger. Een bijkomend voordeel is de IS (image stabelizer) van ongeveer 4 stops. Dit houd in dat je een foto uit de hand kan schieten op ongeveer 1/40sec ipv 1/100sec. Dit is echt super goed en geeft weer meer creatieve mogelijkheden. Deze lens is voor mij een favoriet vooral bij opdrachten met grote ruimtes waarbij je veel in beeld wilt vastleggen.

Klik hier om een goede prijs voor de nieuwe 16-35mm te vinden.

Canon 8-15mm F4.0 L USM fisheye

Deze lens is al een tijdje uit en ik had niet echt de behoefte om mijn trouwe 15mm Fish Eye F2.8 in te wisselen voor deze nieuwe. Collega Jan Evert (www.ardito.nl) had deze nieuwe lens en ik heb m maar eens getest. Wat me tegen hield is dat deze lens 1 stop minder licht binnen laat. Maar ook na 1 keer gebruiken was ik verkocht. Hij is mooi scherp en je hebt de mogelijkheid om net weer iets anders te fotograferen van normaal. Ik heb wel 1 nadeel ontdekt en dat is dat de zonnekap gemakkelijk los gaat. Wanneer je je camera aan een strap hebt hangen naast je lichaam kun je deze zonnekap snel verliezen. Ik ben m meerdere malen kwijt geraakt en 1x zelfs niet terug gevonden. Zonder de zonnekap fotograferen is dan een oplossing echt versteekt bij deze lens het buitenste leesgedeelte uit en wanneer je de zonnekap er af haalt kan deze beschadigen. Verder is de beschermkap ook alleen te bevestigen op de zonnekap. Dus als je deze lens gaat gebruiken is mijn advies de zonnekap goed in de gaten te houden.

klik hier om een goede prijs te vinden voor de Canon 8-15mm.

Hier een voorbeeld gemaakt met de nieuwe 8-15mm

Hier een voorbeeld gemaakt met de nieuwe 8-15mm

OmegaReflector

Deze nieuwe reflector van Westcott is ontwikkeld samen met Jerry Ghionis uit Australie. Het is niets anders dan een 5-in-1 reflector maar dan met een gat in het midden. Het grote voordeel daarvan is dat je met relatief weinig licht een mooi belicht  portret kunt schieten. Op het moment van schrijven is deze reflector onderweg naar mij dus ik kan hier nog niet veel zelf gemaakte voorbeelden van laten zien dus. Houd de website dus in de gaten voor een review van dit veel belovende product.

Klik hier om naar de website van Omaga Reflector te gaan.

Hier een voorbeeld gemaakt door Jerry Ghionis met de Omega Reflector. Je ziet dat deze reflector mooi zacht licht geeft wat goed te gebruiken is bij portretten.

Hier een voorbeeld gemaakt door Jerry Ghionis met de Omega Reflector. Je ziet dat deze reflector mooi zacht licht geeft wat goed te gebruiken is bij portretten.

Siri N1205 carbon statief met Sirui G-10KX balhoofd

Een statief is nou niet echt een ding wat ik veel gebruik. Ik ben al in het bezit van een Manfrotto statief met zo’n joystick head, maar raak dat ding nooit aan omdat hij gewoon te groot en zwaar is. Dit jaar kreeg ik een opdracht waar ik een statief goed bij kon gebruiken maar ik wilde daar echt niet weer met dat zware ding op stap. Op Youtube zag ik een video over systeemcamera’s en een daarbij een klein statief welke licht is. Dit leek me een interessant idee en ben daarom naar Kamera Express gereden. De statief van de video was daar aanwezig maar nog steeds niet het gewicht van wat ik ervan verwacht had. De verkoper kwam met een goed alternatief namelijk deze Siri N1205. Sinds het patent van Gitzo op de draaiklemmen op de benen is verlopen, is de fabriek waar de originele Gitmo statieven wordt gemaakt een eigen statief gaan uitbrengen voor een veel goedkopere prijs. Je krijgt dus een soortgelijk statief met dezelfde kwaliteit en in mijn geval van de N1205 ook nog eens een Carbon versie waardoor deze erg licht gewicht is. Dit statief is klein en licht en past in een kleine tas welke je mee kunt nemen voor je opdracht waar je hem nodig hebt! Mede door dit statief heb ik door de straten van Den Haag op de fiets mijn camera met statief kunnen mee nemen. Super stevig en stabiel en met een mooi balhoofd. Ik merk dat ik door dit licht gewicht statief vaker hem gebruik dan mijn oude zware versie.

Klik hier voor de Siri N1205 bij Kamera Express.

California Sun  Bounce Wall

Dit is echt een apart ding. Het is een soort bounce kaart welke je met een lange plastic  arm bevestigd aan je camera. Je zet vervolgens een flitser op je camera en richt deze op de bounce kaart (dit kan zelf ook op TTL gedaan worden). Je krijt dan als eindresultaat een foto met licht dan van opzij komt waardoor het niet lijkt dat je een flitser op je camera had zitten en naar voren gericht stond.  Vooral in zwart-wit geeft dit onwijs mooi beeld en kan je dit perfect gebruik voor headshots. Ik monteer de Bounce wall meestal op mijn Fuji XT-1 met een manual flitser en maak daarmee een extra shot naast de normale foto. Je gebruikt de Bounce wall niet bij elke opdracht maar toch is dit echt een handig ding wat je net weer even onderscheid bij de klant.

Klik hier om naar de website van Sunbounce te gaan.

Hier 3 voorbeelden van wat je met de Sunbounce Wall kunt maken.

Hier 3 voorbeelden van wat je met de Sunbounce Wall kunt maken.


Hardware

Apple Mac Pro 8-core 32gb ram 512gb SSD Dual AMD Firecore D700

Mijn oude vertrouwde iMac i7 uit 2011 was nu zo langzamerhand aan vervanging toe en de Retina versie zag er erg indrukwekkend uit! Sind september ben ik over gestapt van Lightroom naar Capture One omdat dit veel voordelen mee brengt, maar daarover straks meer. Ondanks het mooie scherm van de iMac heb ik toch gekozen voor de Mac Pro omdat deze een dubbele GPU heeft welke in Capture One (C1) helemaal tot zijn recht komt. Na het openmaken en aanzetten heb ik tot op de dag van vandaag nog steeds geen spijt dat ik zo’n groot aankopen heb gedaan want hij is het geheel waard! Er zijn vaak mensen die mij uitlachten omdat het zoveel geld kost al dat Apple gedoe, maar als je deze specs en formaat in PC versie zelf zou samenstellen ben je 1/3 meer geld kwijt! Daarbij is het zo dat als er iets aan de hand is met software of hardware je nu bij 1 partij hoeft aan te kloppen en het wordt gefixt. Nadeel van deze machine is uiteraard de prijs vergeleken met de iMac en dat je er geen beeldscherm bij krijgt. Dus deze heb ik los erbij gekocht.

LG UltraWide 34UM95-P

Voor mijn nieuwe MacPro wide ik weer een extra Apple Cinema Display kopen. Ik heb er al 2 (1 thuis en 1 op kantoor) maar voor de MacPro wilde ik 2 beeldschermen hebben. Het Apple scherm is inmiddels sinds 2011 niet meer aangepast en inmiddels is USB3 en Thundebolt2 gemeengoed. Ik kwam daarbij uit op de LG34UM95-P welke Thundebolt2 en USB3 aan boord heeft. Een ideaal scherm met dezelfde specs als het Apple scherm in kwaliteit, alleen heb je nu geen glas wat veel weerkaatst maar een mat scherm (99% van de sRGB kleuren kan het scherm weergeven!). Het meest opvallende is dat dit scherm een verhouding van 21:9 heeft wat een hele nieuwe dimensie geeft aan werken met je computer. Nadat ik het scherm had aangesloten ging er een hele nieuwe wereld voor me open, wat een genot om mee te werken. Je kan nog meer kwijt op je bureaublad. Dit scherm heeft alleen als nadeel dat hij geen Thunderbolt kan daisychainen maar op de MacPro zitten 6 Thunderbolt aansluitingen dus dat moet wel voorlopig even voldoende zijn, maar wat jammer is is dat er geen iSight camera in zit en een netwerkaansluiting. De camera mis ik het meest en de netwerkaansluiting pak ik nu van mijn MacPro af (voor een laptop had het handig geweest). Nu heb ik het Apple beeldscherm er bij gehouden voor de camera welke je gebruikt met FaceTime en Skype uiteraard. Maar dit is echt een aanrader voor mensen die een nieuwe en GOEDE monitor willen.

Klik hier om de beste prijs te vinden voor de LG 34UM95.

Lacie 5Big thunderbolt

Op mijn iMac had ik deze al staan, maar nu op de MacPro gebruik ik hem nog steeds. Dit opslag monster heb ik aangeschaft omdat de snelheid over het netwerk te traag is voor mij. Mijn reportages zijn vaak zo groot dat editten vanaf een NAS niet haalbaar is. Daarom de NAS punt voor backup en deze externe Thunderbolt schijf als werkschijf. Deze Lacie 5Big is 10TB groot en er zitten 5 schijven in welke in RAID0 staan waardoor de snelheid optimaal is. Met deze schijf haal ik tussen de 650 en 750mb per sec! Alleen RAID0 SSD’s kunnen sneller en de nieuwe Thunderbolt2 schijven kunnen sneller. Door deze grote snelheid kun je naast veel opslaan ook snel werken met alle fotoprogramma’s en videoprogramma’s. Rechtstreeks editten van de 5Big is echt een genot. Omdat er 5 schijven in zitten maakt de 5Big wel wat meer geluid maar dat komt meer omdat verder alles bij mij op SSD werkt. De 5Big heeft ook een hele grote fan onderin zitten om alle schijven koel te houden maar ook heel stil is.

Klik hier om naar de website van Lacie te gaan.

GECKO COVER

Een ding dat je niet snel op deze lijst zou terug vinden is een Gecko Cover. Deze cover van het Nederlandse bedrijf is van erg goede kwaliteit en onmisbaar voor mijn laptop. Deze cover geeft goede bescherming voor mijn laptop waardoor ik niet een aparte sleeve hoef te gebruiken voor mijn laptop. Dit is echt een aanrader voor Macbook gebruikers.

Klik hier om naar de website van Gecko Covers te gaan

Software en internet

WP Monster hosting

Mijn websites worden al jaren op een eigen VPS (eigen Virtual Private (web)Server) gehost. Het voordeel daarvan is dat alles lekker snel is, maar een nadeel is dat je ook het beheer van deze VPS in handen hebt. Vanwege de grote drukte afgelopen jaar merk je dat als er een Wordpress niet op tijd wordt bijgewerkt wordt er kans bestaat dat je website gehackt wordt. Dit is heel vervelend en kost veel tijd om uit te zoeken en op te lossen. Wanneer je WP website eenmaal draait wil je ook dat hij lekker snel is zodat je klanten makkelijk over de website heen kunnen navigeren zonder dat ze meteen weg klikken vanwege de snelheid. De VPS is al snel maar ook WP moet je optimaliseren, en dat kan je met diverse plugins doen om Caching, Minify, DB Caching te doen en zo zijn er nog veel meer opties. Nadeel van WP is dat er veel updates worden gemaakt voor de plugins en WP zelf. Deze updates moet je bijhouden want anders kan je website weer gehackt worden. Met 1 website is dit nog best te doen maar heb je er meerdere is dit vervelend werk. 
Ik ben dus maar op zoek gegaan naar een hosting provider welke voor mij alle problemen kan aanpakken zodat ik tijd over houd om te doen waar ik goed in ben. Ik kwam uit bij de hosting provider WP Monster welke alleen Wordpress Managed Hosting doen. Dit houd in dat ze altijd je Wordpress up-2-date houden en de beveiliging in de gaten houden. Naast deze voordelen hebben ze ook een NGNIX webserver wat zo’n beetje de opvolger van Apache is. NGNIX is vele male sneller en kost minder processen. Dus de website wordt daarmee al weer sneller, maar ook nog meer snelheid eruit te halen maken ze ook gebruik van Varnish Caching wat allemaal platte HTML pagina’s van je Wordpress website maakt. Dit zorgt ervoor dat de database wordt ontzien en je alleen maar platte pagina’s hoeft te laden wat weer ten goede komt van de snelheid. In mijn geval zijn mijn websites nu sneller voor Google maar ook voelen ze sneller aan wanneer je door de pagina’s heen bladert. Ik haal nu zo’n 98 van de 100 punten bij Pingdom. Grappig is dat als die snelheid plugins die ik eerst nodig had niet meer nodig zijn omdat dit vanuit het Hosting platform wordt geregeld. Allemaal voordeel dus voor mij en mijn bezoekers. De hosting is daarentegen wel een stuk duurder, maar voor websites die nodig zijn om geld te verdienen vind ik dat deze investering best mag. Wanneer je winkel optimaal werkt koopt men uiteraard meer toch? Email  is iets dat WP Monster zelf niet doen dus dat heb ik zelf geregeld bij Google Apps.  Verder raad ik iedereen WP Monster aan als je een goede hoster zoekt (en nee ik wordt niet gesponsord).

Klik hier om naar de website van WP Monster te gaan

Een review van mijn website http://www.familieshoot.nl gemeten op Pingdom. Hier zie je dat mijn performance grade 98/100 is wat uitzonderlijk goed is!

Een review van mijn website http://www.familieshoot.nl gemeten op Pingdom. Hier zie je dat mijn performance grade 98/100 is wat uitzonderlijk goed is!

SquareSpace

Er zijn ontzettend veel templates beschikbaar voor SquareSpace. In elk template zie je een aantal voorbeelden van anderen die hun website ermee gebouwd hebben en hoe ze de template gebruikt hebben.

Er zijn ontzettend veel templates beschikbaar voor SquareSpace. In elk template zie je een aantal voorbeelden van anderen die hun website ermee gebouwd hebben en hoe ze de template gebruikt hebben.

Voor mensen die een doeltreffende website willen maken en geen verstand hebben van HTML is SquareSpace echt een uitvinding! Dit systeem heb ik ingezet bij www.stefansegers.nl om eens te testen. Bij SquareSpace zit de hosting en een .com domein in de prijs. Je kan zoveel data uploaden als je zelf wilt en het CMS systeem is echt zo simpel dat iedereen er mee kan werken. Wil je ingewikkeld doen is het mogelijk maar in de basis is dit echt een top systeem. Foto’s rechtstreeks uit je camera uploaden en plaatsen op je website zonder de files te verkleinen is zo gepiept met SquareSpace. Het systeem regelt alles voor je. 
Wat heel gaaf is, is dat je werkt met Templates, net als Wordpress, alleen is het zo dat als je switcht van Template je website zonder problemen er anders uit ziet. In Wordpress moet je vaak veel eraan doen om de website in het nieuwe thema weer goed uit te laten zien en dat kost behoorlijk veel tijd. Met SquareSpace is dit een klik op de knop en je hebt weer een nieuwe website. Mijn stefansegers.nl heb ik toevallig met de kerst aangepast naar een nieuw thema en dit kostte me 5 minuten (inclusief nieuw thema uitzoeken in de thema store). Wil je een website met veel toetsers en bellen is dit systeem minder geschikt maar vooral less-is-more websites is dit echt een prachtig systeem om mee te werken!

Klik hier om naar de website van SquareSpace te gaan.

Bewerken van een pagina is heel gemakkelijk in SquareSpace. Browse door je menu en klik in de pagina waar je wilt bewerken. Alles is wat je ziet is wat je krijgt.

Bewerken van een pagina is heel gemakkelijk in SquareSpace. Browse door je menu en klik in de pagina waar je wilt bewerken. Alles is wat je ziet is wat je krijgt.

Portrait Professional

Ik ben geen fan van Photoshop want dit kost me gewoon vaak te veel tijd. Alleen als het nodig is werk ik in dit programma. Portretten bewerken is vaak ook een flink werkje waar ik te weinig tijd voor heb. De nieuwste versie van Portrait Professional is daarvoor een zeer handige tool waarmee je met een druk op de knop een portret mooi kan maken. Je kunt heel overdreven aanpassingen maken in het gezicht maar je kunt ook subtiel te werk gaan. War heel gaaf is in de laatste versie is dat je ook de belichting kunt aanpassen wat soms net even dat extraatje geeft in de foto. Het programma is niet dus waardoor de drempel van aanschaf laag ligt (iets van 27,50e). Voor even een snelle headshot met wat aanpassingen is dit echt een goed programma.

Klik hier om naar de website van Portrait Professional te gaan.

Hier het verschil tussen de verschillende versies van Portrait Professional. Je ziet dat in de laatste versie 12 er veel achter de schermen is aangepast om een veel mooier resultaat te krijgen.

Hier het verschil tussen de verschillende versies van Portrait Professional. Je ziet dat in de laatste versie 12 er veel achter de schermen is aangepast om een veel mooier resultaat te krijgen.

Dropbox zakelijk

Extra mogelijkheden voor het beheer van teams in Dropbox Zakelijk.

Extra mogelijkheden voor het beheer van teams in Dropbox Zakelijk.

Ik gebruik Dropbox al jaren en ben er blij mee. Mijn vertrouwde Pro account van 1Tb was echt super om mee te werken. Toch was ik op zoek naar een online dienst waarbij ik ongelimiteerde ruimte tot mijn beschikking heb en zag dat Dropbox Business interessant kan zijn. Je betaald 12e per persoon (met een afname van minimaal 5 personen) en kan daarbij in groepen werken met ongelimiteerde ruimte. Daarbij hebben ze de snelheid behoorlijk verhoogd bij Dropbox waardoor het nu echt interessant is om grote hoeveelheid data te uploaden. Ik ben aan de slag gegaan met mijn archief te uploaden naar Dropbox en heb nu zo’n 5Tb online staan. Het mooie is dat mijn Lacie 5Big alles naar Dropbox upload en vervolgens heb ik dus een backup online staan mocht mijn Raid0 uitvallen. Veder wilde ik nog een extra hard copy hebben en heb DropSync op mijn Synology geïnstalleerd. Met deze App kun je Dropbox syncen met je NAS. Heel handig als je een laptop hebt met beperkte ruimte. Als ik vanaf mijn Dropbox wil werken maak ik even verbinding met mijn NAS en bewerk, kopieer en verwijder wat ik wil en vervolgens synchroniseert mijn NAS weer met Dropbox. Als je uitreken dat 12 euro op jaarbasis 144 euro is en dat voor ongelimiteerde ruimte en ook UnDelete mogelijkheden kan ik zeggen dat dit echt veel veiliger en goedkoper is dan elk jaar nieuwe HDD’s kopen. Een echt aanrader dus!

Klik hier om naar de website van Dropbox Zakelijk te gaan.

Capture one Pro 8

Hier een vergelijking met Lightroom. Let eens op het verschil in contrast en scherpte van Capture One. Ook huid kleuren zijn net even wat beter dan in Lightroom. (foto: Michael Woloszynowicz

Hier een vergelijking met Lightroom. Let eens op het verschil in contrast en scherpte van Capture One. Ook huid kleuren zijn net even wat beter dan in Lightroom. (foto: Michael Woloszynowicz

Mijn beste aankopen voor 2014 is toch echt Capture One Pro 8. Ik had 7 net gekocht om te gaan testen maar een week later kan versie 8 uit en was meteen verkocht! Via een upgrade had ik de nieuwe versie. Handig is dat ze nu ook een abonnement hebben van 8 euro per maand waarmee je echt top software in handen hebt. De snelheid van Capture One is heel goed en die haal je voornamelijk wanneer je gebruik maakt van je GPU’s in je computer. Mijn nieuwe MacPro heeft dus 2 x de D700 firepro welke C1 heel snel maakt.

Mijn grootste reden van de switch is dat de kwaliteit veel hoger is van de RAW converter vergeleken met Lightroom. De beelden die je in C1 laadt zijn al meteen mooi en daar vanuit kun je nog creatieve aanpassingen doen. De HDR functie is echt fenomenaal vergeleken met Lightroom. Tuurlijk zijn er wat shortcuts makkelijker met Lightroom maar als je C1 eenmaal door hebt wil je niet meer switchen! Het doel van de maker is altijd geweest het beste resultaat halen uit een RAW bestand en nu met de nieuwste versie is deze converter ook nog eens 50% sneller geworden.

Ook rechtstreeks schieten in je computer is met C1 een genot om mee te werken. Binnen een fractie van seconde staat je beeld in je Mac en kun je er mee aan de slag. Dit is echt heel handig als je op locatie of studio aan het werk bent en meteen wilt zien of je beeld goed is (scherpte, belichting). Het voordeel van rechtstreeks in je computer schieten is dat het beeld meteen op je computer staat en je dus niet achteraf dit hoeft over te zetten. Daarbij kun je direct kijken of het beeld dat je hebt geschoten ook scherp is, iets dat je op je kleine LCD achterop je camera niet goed genoeg kunt beoordelen. Klanten kunnen ook meteen mee kijken op je computer en zien dus of ze goed bezig zijn. Op deze manier kun je samen werken aan de foto's en weet je zeker dat je goed beeld materiaal schiet. Capture One heeft een grote database met verschillende camera merken en types om te kunnen thetheren. Canon en Nikon werken out of the box. Met Canon had je Canon Utility maar dat heb je nu niet meer nodig als je Capture One gebruikt dus.

Hier een detail uit een portret. Je ziet hier duidelijk het verschil tussen Capture One en Lightroom. Capture One is duidelijke scherper en heeft betere huidtinten. Beide foto's zijn onbewerkt. (foto: Michael Woloszynowicz)

Hier een detail uit een portret. Je ziet hier duidelijk het verschil tussen Capture One en Lightroom. Capture One is duidelijke scherper en heeft betere huidtinten. Beide foto's zijn onbewerkt. (foto: Michael Woloszynowicz)

In Lightroom ben je gewend om alles in een catalogus te zetten. Het voordeel daarvan is dat je alle beelden bij elkaar hebt van bijvoorbeeld een bepaald jaar. Je kunt ook gemakkelijk door al je foto's zoeken naar bepaalde beelden. Nadeel van een catalogus is dat naar mate hij groter wordt ook Lightroom trager wordt. Je zou ervoor kunnen kiezen om voor minder opdrachten of per opdracht een catalogus aan te maken. In Capture One heb je ook de mogelijkheid om een catalogus aan te maken net als Ligthroom en dat werken ongeveer gelijk. Echter is er in Capture One ook een mogelijkheid om in "sessies" te werken. Dit houd in dat bij elke opdracht je in een map werkt met daarin een kleine catalogus. In de sessiemap staan verschillende mappen om vanuit te werken namelijk een vastleggingsmap, selectiemap, uitvoermap en prullenbak. Op deze manier kan je de complete sessie verwerken en alles bij elkaar houden. Een nadeel kan zijn dat je niet door alle sessies kunt zoeken als je bepaalde beelden zoekt van een tijd geleden. Je zou daarvoor de sessies weer in een catalogus kunnen importeren om alles zo bij elkaar te houden. Het heeft even geduurd voor ik de sessie mogelijkheid begreep, maar nu gebruik ik niet anders meer. Alle beelden bij elkaar in 1 map wat heel makkelijk is met backuppen van je data bijvoorbeeld. Dit is echt iets om naar te kijken wanneer je met Capture One gaat werken.

Iets wat ook even wennen is vergeleken met Lightroom is dat je de interface helemaal naar smaak kunt inrichten. Je kunt dus al je favoriete tools bij elkaar plaatsen zodat je op jou manier het beste kunt werken. De makers van Capture one hebben daar zelf ook over nagedacht en hebben een aantal voorbeelden gemaakt waar je al prima mee uit de voeten kunt werken.
Om zelfs eens te kijken wat het verschil in kwaliteit is raad ik aan een foto te importeren in Lightroom en Capture One 8 en GEEN bewerking erop los te laten. Vervolgens de foto exporteren naar JPEG 100% of TIFF en naast elkaar bekijken in bijvoorbeeld Photoshop. Gebruik voor de te importeren foto iets met een hoge ISO om de ruis te checken van beide software, en ook veel dynamisch bereik, maar denk ook een huidtinten om te testen (daar is C1 is veel beter in).

Klik hier om naar de website van Capture One Pro 8 te gaan.

De interface is vergelijkbaar met andere software als Lightroom. Het is alleen even iets anders werken dan Lightroom maar uiteindelijk zal je er meer voordeel uit halen.

De interface is vergelijkbaar met andere software als Lightroom. Het is alleen even iets anders werken dan Lightroom maar uiteindelijk zal je er meer voordeel uit halen.

Thinktank Airport Accelerator

Tijdens bruiloften wil je vaak veel verschillende spullen bij je hebben om alle mogelijkheden te kunnen vastleggen. Veel flitsers en lenzen neem je dan mee maar dat kost veel ruimte en daar heb je ook een geschikte tas voor nodig. Een roltas kan handig zijn maar soms is dit niet handig. Daarom heb ik deze grote Airport Accelerator gekocht waar ik veel in kan stoppen en toch erg compact mee kan nemen. Deze tas kan bijvoorbeeld 2 bodies met 7 lenzen en 2 flitsers bevatten!!! Dit is echt iets dat je een keer moet testen in de winkel en neem dan zo vele mogelijk spullen mee en je zult versteld staan wat er allemaal in deze rugtas past!

Klik hier om naar de website van ThinkTank te gaan.

Deze ThinkTank Airpot Accelerator kun je echt vol gooien met camera's en lenzen. Hier een voorbeeld van een indeling.

Deze ThinkTank Airpot Accelerator kun je echt vol gooien met camera's en lenzen. Hier een voorbeeld van een indeling.

Minder goede aankopen

Bij minder goede aankopen betekend het niet dat het product niet slecht is, maar dat het voor mij minder bruikbaar is tijdens fotoshoots. Ik heb deze producten sinds de aankoop minder vaak kunnen inzetten dan ik had gewild waardoor het zijn investering niet geheel terug verdient. Maar om mee te spelen zijn dit zeker hele gave en mooie producten!

Fuji XT-1, Fujifilm 23mm F1.4 en de Fujifilm 18-55mm F2.8-4

Ik heb de camera en de twee lenzen even bij elkaar gezet omdat ik deze tegelijk gekocht heb. In de USA heeft bijna elke trouwfotograaf wel een Fuji camera. In de 2014 kwam de XT-1 uit welke het vlaggenschip is van Fuji onder de systeem camera’s. Het leek mij daarom een mooi moment om eens een kijkje te nemen in de toekomst van fotografie. 
De XT1 is een lichte systeem camera welke niet lekker in de hand licht maar wel stoer eruit ziet. Verder is de camera echt heel erg goed. Het dynamisch bereik van de RAW beelden zijn enorm! De grote voordelen van deze camera is dat hij heel erg licht is en goede beelden schiet. Maar er staan nog wel een hoop negatieve dingen tegenover (helaas). De grote snelheid die je met de 1Dx heb zijn gewoonweg niet te evenaren. Wanneer je een bruiloft doet wil je een verlengstuk van je lichaam hebben en niet een camera. Wanneer je een camera in je handen hebt ben je te veel bezig met je apparatuur in plaats van in het moment zijn. De camera ligt ook niet lekker in de hand en je moet een extra grip van 125e erbij kopen om de camera wat lekkerder in je handen te laten liggen. Een heel belangrijk punt is dat wanneer je een foto maakt de camera scherp stelt op het punt dat je graag wilt. Dit kun je instellen met de knoppen achterop de camera. Helaas is dit zon onhandig neergezet en bijna niet mee te werken. Zeker als je de handig joystick van de 1Dx en 5DIII gewend bent. In de studio zou ik deze camera graag willen inzetten omdat je daar minder je scherpstelpunt gebruikt. Maar helaas kan deze camera niet rechtstreeks op de computer worden aangesloten om te thetheren. Dit is echt een groot gemis voor de professional. Los van de minpunten is deze camera echt wel heel goed, maar zolang je er geen reportage mee doet kom je er goed mee af en heb je echt heel mooi beeld! Ik hoop dat het komende jaar een hoop verbeteringen komen op de opvolger van deze camera.
Over de lenzen ben ik heel kort….. deze zijn van TOP kwaliteit! Foto’s worden heel erg scherp en geven mooi contrast en kleuren. De IS van deze camera met lenzen die IS hebben is echt heel goed!
In de wereld van systeemcamera’s gebeurd heel erg veel dus of ik Fuji trouw blijf weet ik niet. Denk maar eens aan Sony met zijn nieuwe A7m2 welke heel erg goed is. We wachten rustig af want een lichtere camera zou echt heerlijk zijn tijdens het werk. Één ding is zeker en dat is dat heg niet lang meer duurt voor de dSLR wordt ingehaald door de systeemcamera's.

Klik hier om naar de website van Fuji te gaan.

Orbis Ring Flash

Sinds mijn nieuwe RT-600 flitsers pas mijn oude ringflitser niet meer op deze flitsers.  Ik heb daarom de Orbis Ring Flash aangeschaft. Deze ringflitser doet precies wat je van zo’n flitser verwacht. Ondank dat hij erg goed is en licht in gebruik is het een effect wat je niet bij elke shoot gebruikt en ligt daardoor de Orbis vaker in de kast dan op de flitser.

Klik hier om naar de website van Orbis te gaan.

Een typisch voorbeeld van het resultaat wat je krijgt met de ringflitser. Geen schaduw en een ring in de ogen.

Een typisch voorbeeld van het resultaat wat je krijgt met de ringflitser. Geen schaduw en een ring in de ogen.

GoPro Hero3+ Black edition

De opvolger van mijn GoPro Hero 2 heb ik aangeschaft voornamelijk om scherpe opnames te maken in het water. De versie 2 had nogal eens de neiging onscherpe video te schieten in het water en dat is zonde. Ook handig is de Wifi verbinding waardoor je al filmpjes terug kunt kijken. Ook dit was niet mogelijk op de vorige versie. De GoPro is echt een camera die precies doet wat hij moet doen en staat altijd klaar als je m nodig hebt. De beeld kwaliteit is echt onwijs goed! Er is inmiddels al weer een opvolger uitgebracht de Hero 4, maar omdat ik deze camera eigenlijk alleen gebruik met vakantie ben ik tevreden met wat ik heb. Graag zou ik hem vaker willen inzetten maar helaas heb ik daar te weinig opdrachten voor.

Klik hier om naar de website van GoPro te gaan.

GoPro-Hero-3+.jpg

Ik ben benieuwd wat jou goede en minder goede aankopen zijn van 2014. Laat daarom even een bericht achter met jou overzicht bij Comment.