Wijnfles fotografie

Het fotograferen van een wijnfles lijkt erg makkelijk. Daarom ben ik daar maar eens mee aan de slag gegaan. Na veel oefenen blijkt het toch moeilijker dan je in de eerste instantie dacht. Een aantal inspanningen die ik gedaan heb laat ik even zien. Om deze beelden te maken heb ik gebruik gemaakt van een witte ondergrond en ronde achtergrond. Wat hierbij het probleem is, is dat er te veel reflecties in de fles te voorschijn komen.

_g1h8119

Om een goede packshot van deze wijnfles te maken is het het mooist wanneer de fles mooi egaal van kleur is en je er een lichtbalk van boven tot onder in te zien krijgt.

Met hulp van Ed Coenen (van Photofacts.nl) zijn we samen eens gaan kijken hoe we de wijnfles goed in beeld kunnen brengen. Een aantal opties die we geprobeerd hebben zijn. Zwarte achtergrond, zwarten rondom met softbox heel dichtbij. Ook een softbox van bovenaf bleek geen goede optie. Na veel proberen zijn we tot de volgende opstelling gekomen.

7g1h4060
550x367x7g1h4059.jpg.pagespeed.ic.59ValuJ1td.jpg

Zoals je hier ziet hebben we de fles op het einde van de tafel geplaatst waardoor je niets meer op de achtergrond te zien krijgt. De foto moet op worden gemaakt recht vooruit om geen vertekening te krijgen. De grote softbox staat vrij dichtbij de fles zodat je een mooie streep op de fles te zien krijgt in plaats van dat hij in z'n geheel wordt uitgelicht.

Om de fles goed los te krijgen van de achtergrond heb ik F16 gebruikt en zo blijft de fles ook goed scherp en is alles om de fles heen mooi donker. Sluitertijd 1/125 sec. en 70 mm. Daardoor krijg je ook meteen een goede licht bundel op de fles te zien.

Hier het eindresultaat van 2 flessen. Een transparante fles en een donkere fles. In het resultaat zijn de flessen los geknipt en op een witte achtergrond geplakt.

_g1h4066-edit
7g1h4063-edit