Hoe ik een geslaagde bedrijfsreportage bij VAK Delft heb gemaakt?

VAK Delft is hét centrum voor de kunsten in de stad. Je kunt er terecht voor allerlei cursussen op het gebied van muziek, dans, theater, beeldende kunst en meer. Er is voor ieder wat wils, of je nu jong of oud bent, beginner of gevorderd. Voor het nieuwe cursusboek voor 2010 wilde VAK Delft graag frisse en levendige foto's laten zien van de verschillende lessen en activiteiten die er plaatsvinden. Daarom heb ik een week lang rondgelopen op de VAK om bedrijfsfotografie te maken zo veel mogelijk mooie en spontane momenten vast te leggen.

Mijn opdracht was om vooral vrolijke leerlingen in beeld te brengen, die plezier hebben in hun kunstzinnige bezigheden. Ik wilde ook laten zien wat ze precies aan het doen waren, en hoe de sfeer was in de verschillende ruimtes. Om dat te bereiken, heb ik gebruik gemaakt van verschillende lenzen en lichtbronnen. Ik heb eerst goed gekeken naar het natuurlijke licht dat door de grote ramen van het oude pand naar binnen viel. Dit gaf een zachte en warme uitstraling aan de foto's. Waar het licht te zwak was, heb ik een flitser gebruikt om de gezichten en de details beter uit te laten komen. Maar ik wilde niet dat de flitser te veel opviel, dus heb ik hem vaak tegen een muur of een plafond gericht om het licht te verspreiden.

Ik heb ook veel geëxperimenteerd met verschillende perspectieven en composities. Met een lange lens (70-200mm F4) kon ik van een afstand foto's maken, zonder dat de leerlingen zich bewust waren van mijn aanwezigheid. Zo kon ik echte en ongedwongen momenten vastleggen, waarbij de leerlingen helemaal opgingen in hun kunst. Met een groothoeklens (24-70mm F2.8) kon ik juist dichterbij komen, en meer van de omgeving laten zien. Zo kreeg je het gevoel dat je zelf bij de les aanwezig was, en kon je de interactie tussen de leerlingen en de docenten beter zien. Met een portretlens (85mm F1.4) kon ik mooie close-ups maken, waarbij de achtergrond onscherp werd en de leerlingen er echt uitsprongen.

Omdat het cursusboek gedrukt zou worden, heb ik zowel staande als liggende foto's gemaakt. Bij gedrukte media heb je meer vrijheid in het ontwerp, en kun je spelen met de vorm en de grootte van de foto's. Ik heb geprobeerd om een goede balans te vinden tussen de verschillende formaten, zodat het cursusboek een gevarieerd en aantrekkelijk geheel zou worden.

Het resultaat van mijn fotoreportage kun je zien in het nieuwe cursusboek van VAK Delft, dat in de zomer van 2010 uitkomt. Ik ben erg trots op de foto's die ik gemaakt heb, en ik hoop dat ze je inspireren om ook een cursus te volgen bij VAK Delft. Het is een geweldige plek om je creativiteit te ontwikkelen en te delen met anderen. Met dank aan KepCom en VAK Delft voor de samenwerking.

kleuter muziekles
viool les

viool les

balletles

balletles

kinderverven

kinderverven

computerles

computerles

musical les

musical les

kleuter muziekles

kleuter muziekles

verf kwasten

drummer

drum leraar

drum leraar

beat ballet

beat ballet

computer les

computer les

street dancers

street dancers

Street Dancers

Street Dancers

accordion les

accordion les

verven voor gevorderden

verven voor gevorderden

Stefan Segers
Sinds 2008 werkzaam als fotograaf met als specialiteit portretten, families, kinderen en bruiloften.
https://www.stefansegers.nl
Vorige
Vorige

Hoe je met Photoshop en Lightroom iemand 10 jaar jonger maakt

Volgende
Volgende

Eventfotografie: de tewaterlating van The Seven Pacific