3 licht Opstellingen om Mannelijke Modellen Te Laten Schitteren

Via de website ModelMayhem ben ik benadert door model Martin. Hij woont in de buurt van de fotostudio en wilde graag zijn portfolio versterken. We zijn begonnen in de fotostudio en zijn later toen het licht zachter werd en naar buiten gegaan.

Licht setup 1

Hier zie je de eerste setup die we gebruikt hebben in de fotostudio en voor het gemak heb ik even een licht setup erbij geplaatst.

Bij de eerste foto wilde ik zonlicht nabootsen. De foto is met slechts 1 flitser gefotografeerd. Ik heb rechts achter het model een flitser geplaatst op half power. Deze staat op een Boom Arm en is net buiten beeld om geen lens flare te krijgen. Rechts van het model heb ik een groot wit reflectiescherm geplaatst. Door een groot wit oppervlak naast het model te zetten zal het licht van de flitser worden terug gekaatst naar het model. Ik heb achter het model een gordijn schuin te geplaatst en deze is ook verlicht door de flitser. Ik heb deze foto met diafragma 4 gefotografeerd waardoor de achtergrond ook mooi zacht en niet overheersend wordt.

De flitser belicht zowel de achtergrond als het haar (rim licht) en ook het gezicht van het model doro het reflectiescherm. En dat allemaal met maar 1 flitser. Leuke techniek om een keer toe te passen.

undefined

licht Setup 2

Bij deze foto hebben we een wat meer dramatische look gekozen. Er is gebruik gemaakt van 1 beauty dish rechts van het model. Een beauty dish is een kleine schijf en zorgt ervoor dat een niet al te groot gebied wordt verlicht. Je krijgt dus een grote fall-off op het model. Dit zou je kunnen opvangen door bijvoorbeeld een grote octabank er achter te zetten, maar in dit geval wilde we juist drama in de foto. De achtergrond wordt voor een klein gedeelte maar verlicht doordat we wat verder van het gordijn af zijn gaan staan. Er komt dus weinig licht op de achtergrond waardoor deze wat donker eruit ziet. Ook hier hebben we een groot diafragma van F2.8. gebruikt om de achtergrond wat zacht te maken. Veel lager hoefde het niet want het model staat al vrij ver van de achtergrond en deze is vrij donker.

undefined

licht Setup 3

Toen de zon bijna onder was konden wij mooi gebruik maken van de mooie kleuren in de lucht. Door een klein diafragma te gebruiken (f/14) komen de wolken echt tot leven. Daarnaast heb ik een Canon 580 EX II met Full CTO gell in de softbox geplaatst vlak bij het model. Door de witbalans op lamplicht te zetten krijg je neutraal licht op het model die door de flitser is uitgelicht, maar de rest van de foto wordt de kleur van de lucht nog meer intens blauw.

Ik ben begonnen met het instellen van de diafragma om de juiste belichting van de achtergrond te krijgen. Dit doe ik zonder flitser en wanneer ik tevreden ben met de belichting ga ik daarna de flitser instellen om de juiste balans van het licht te krijgen. Zonder de flitser was het model helemaal donker en daarom heb ik uiteindelijk de flitser op half power gezet wat voldoende voor deze foto.

undefined

Dankzij deze inspirerende fotoshoot met model Martin heb ik mijn creativiteit de vrije loop kunnen laten gaan. Zoek jij ook unieke beelden voor castingfoto's, artiestenshoots of andere speciale momenten? Laten we samenwerken om jouw verhaal visueel te vertellen. Ontdek de mogelijkheden hier op de pagina van de presskit fotografie en plan jouw eigen fotoshoot!

Stefan Segers
Sinds 2008 werkzaam als fotograaf met als specialiteit portretten, families, kinderen en bruiloften.
https://www.stefansegers.nl
Vorige
Vorige

fashion fotoshoot: thema Safari

Volgende
Volgende

Cover Shoot: Portretfotografie voor een Onderwijsmagazine