hoe ik een fashion fotoshoot met Fuji XT2 heb gemaakt

Fashion fotografie en portretfotografie zijn twee genres die veel creativiteit en vakmanschap vereisen. Je moet niet alleen oog hebben voor compositie, licht en kleur, maar ook voor de persoonlijkheid en stijl van je modellen. In dit artikel deel ik mijn ervaringen met de Fuji X-T2 en de 56mm F1.2 lens, die ik heb gebruikt voor een fotoshoot van de nieuwe collectie van bloggersfavorites.com.

De Fuji X-T2 is een systeemcamera die veel voordelen biedt voor fashion fotografie en portretfotografie. Hij heeft een 24 megapixel X-trans-sensor die zorgt voor een hoge beeldkwaliteit en een natuurgetrouwe kleurweergave. Hij heeft ook een snelle en nauwkeurige autofocus, die gezichten en ogen kan herkennen en volgen. Dit is ideaal als je werkt met een groot diafragma en een kleine scherptediepte, want dan moet je scherpstellen op het oog van je model. De Fuji X-T2 heeft ook een kantelbaar scherm en een elektronische zoeker, die je een real-time preview geven van je foto. Je kunt dus meteen zien hoe je foto eruit ziet en eventueel je instellingen aanpassen. De Fuji X-T2 kan ook 4K-video opnemen, mocht je dat willen.

De 56mm F1.2 lens is een perfecte partner voor de Fuji X-T2. Het is een lichtsterke lens die een prachtige bokeh (onscherpe achtergrond) creëert. Het is een portretlens bij uitstek, want hij geeft je model een flatterend perspectief en een mooie scheiding van de achtergrond. De lens is ook scherp van hoek tot hoek, zelfs bij het grootste diafragma. De lens is wel wat zwaar en groot, maar dat is een kleine prijs voor de kwaliteit die je krijgt.

Voor de fotoshoot van bloggersfavorites.com heb ik samengewerkt met een team van stylisten, visagisten en scouts. We hebben de shoot gedaan in het centrum van Utrecht, waar we veel leuke locaties en mooi licht hebben gevonden. We hebben modellen gezocht die jonge (bloggende) meiden vertegenwoordigen, die graag hun nieuwe kleding laten zien op social media. De kleding was afkomstig van bloggersfavorites.com, een webshop die de laatste trends op het gebied van fashion aanbiedt.

Ik heb vooral gebruik gemaakt van natuurlijk licht en geen flitsers of reflectieschermen gebruikt. Ik wilde een spontane en frisse sfeer creëren, die past bij de doelgroep en de kleding. Ik heb de Fuji X-T2 en de 56mm lens gebruikt op een groot diafragma, om de modellen goed te isoleren van de achtergrond en een mooie bokeh te krijgen. Ik heb de camera ingesteld op gezichts- en oogdetectie, zodat ik me geen zorgen hoefde te maken over de scherpstelling. Ik kon me concentreren op de compositie en de interactie met de modellen. Ik heb de camera ook op de continue-opnamemodus gezet, zodat ik geen moment zou missen. Ik kon de foto’s direct terugkijken op het scherm of de zoeker, en eventueel mijn belichting of witbalans aanpassen.

Na een lange dag fotograferen heb ik de foto’s uitgezocht en bewerkt. Ik heb de foto’s geschoten in raw-formaat, zodat ik meer speelruimte had in de nabewerking. Ik heb de foto’s geïmporteerd in Adobe Lightroom, waar ik de belichting, het contrast, de kleuren en de scherpte heb geoptimaliseerd. Ik heb ook wat kleine correcties gedaan, zoals vlekjes verwijderen of de horizon rechtzetten. Ik heb de foto’s niet te veel bewerkt, want ik wilde de natuurlijke schoonheid en uitstraling van de modellen en de kleding behouden.

Hieronder zie je een selectie van de foto’s die ik heb gemaakt voor de fotoshoot van bloggersfavorites.com. Ik ben erg tevreden met het resultaat en ik hoop dat je ze ook mooi vindt. Ik kan je de Fuji X-T2 en de 56mm lens van harte aanbevelen als je ook interesse hebt in fashion fotografie en portretfotografie. Het zijn geweldige tools die je veel creatieve mogelijkheden geven.

Stefan Segers
Sinds 2008 werkzaam als fotograaf met als specialiteit portretten, families, kinderen en bruiloften.
https://www.stefansegers.nl
Vorige
Vorige

review: Foto ketting van Names4ever

Volgende
Volgende

Bedrijfsreportage: van druif tot wijn