Stefan Segers Fotografie

View Original

3 lichtsetups voor Band fotografie

Ik ben benadert door de band Out Alive. Deze band uit Zoetermeer had ooit eerder een fotoshoot gewonnen om promotie foto's te maken van ze. Toen ik de foto's zag had ik zoiets van dat dit toch wat beter kon. Iets meer strobist fotografie kan deze band goed gebruiken.

Ik heb de band eerst even bij mij in de studio langs laten komen om wat ideeën te laten zien. Het idee was om iets met beton te doen, iets dat in mijn gebouw veel terug te vinden is. Daarnaast hebben we bij de ingang van het gebouw veel glas wat gaaf kan zijn en als laatste was mijn idee om buiten in het riet te fotograferen.

Ik ben op pad gegaan met slechts 2 Canon flitsers, 1 statief, een paraplu en wat kleur filters om artiesten presskit foto's te maken.

Licht Setup 1: Glazen Muur

Voor de eerste foto zijn we bij de ingang van mijn kantoor gegaan waar een grote glazen muur is. Deze muur diende als een perfecte achtergrond, dankzij zijn transparantie die licht toeliet om subtiel door te dringen. Met mijn Canon 24mm groothoeklens streefde ik naar een groepsfoto die niet alleen de bandleden omvatte, maar ook gave glazen muur op een unieke manier vastlegde. Het gebruik van een groothoeklens voegde een gevoel van ruimtelijkheid toe en gaf een artistieke twist aan de compositie.

De hoofdflitser was uitgerust met een CTO-gel (Color Temperature Orange), terwijl de achtergrondflitser geen CTO-gel had. De CTO-gel, in combinatie met de witbalansinstelling op "lamp-licht", zorgde voor neutraal uitgelichte gezichten van de bandleden. Tegelijkertijd werd de achtergrondflitser zonder CTO-gel door deze witbalans blauw, waardoor de glazen muur op een prachtige manier werd verlicht met een koele tint.

De bewuste keuze voor de witbalansinstelling speelde een cruciale rol in het realiseren van de gewenste atmosfeer, en het resultaat was een groepsfoto doordrenkt met karakter en visuele impact.

Foto 1: Hier zien een overzicht van de flitser en camera opstelling waarbij je rechts het resultaat ziet.

Licht Setup 2: Industrieel Beton

Voor de tweede setting verhuisden een leegstaande verdieping in mijn kantoor, en ditmaal wilden we de rauwe uitstraling van beton vastleggen, aangevuld met dramatische schaduwen. De keuze voor deze locatie, zonder vloerbedekking, benadrukte de industriële sfeer en voegde een extra laag textuur toe aan de foto.

Ik maakte gebruik van een PocketWizard, die was verbonden met de AC3-controller die ik op automaat had ingesteld. De flitser achter me werd gericht op een witte muur om zacht licht terug te laten kaatsen op de band. Hierdoor ontstond een subtiele, gelijkmatige belichting, waardoor details behouden bleven zonder harde schaduwen.

Aan de andere kant plaatste ik een flitser zonder paraplu en richtte deze naar beneden. Door de harde flits ontstonden er expressieve schaduwen die het betonoppervlak accentueerden. Dit contrast tussen licht en schaduw voegde diepte en drama toe aan de compositie.

De kleurafstemming van het eindresultaat werd aangepast om de gewenste sfeer te bereiken. Het eindresultaat was een krachtige foto die de band omhulde met een ruwe, industriële esthetiek, passend bij de betonnen omgeving waarin ze zich bevonden.

Foto 2: Hier een andere licht opzet voor het maken van deze foto.

Licht Setup 3: Zonsondergang nabootsen

Voor de derde setting kozen we voor de band foto’s buiten te maken, omgeven door riet, waarbij we de sfeer van een zonsondergang wilden creëren, zelfs op een bewolkte dag. Om dit te bereiken, plaatsten we een flitser op afstand, uitgerust met een Full CTO-filter om de warme gloed van een zonsondergang na te bootsen.

De PocketWizard met AC3 kwam goed van pas, omdat het systeem zelf de optimale sterkte van het licht berekende. De flitser, met zijn CTO-filter, voegde een vleugje warmte toe aan de omgeving, waardoor de band omhuld werd met het betoverende licht van een denkbeeldige ondergaande zon.

Deze setting illustreert de kracht van creativiteit bij het omgaan met verschillende weersomstandigheden en laat zien hoe je met eenvoudige maar doeltreffende middelen een specifieke sfeer kunt oproepen. Laat je inspireren door deze beelden voor jouw volgende fotoshoot en ontdek de mogelijkheden van licht, zelfs op dagen met minder zonneschijn. Veel succes!

Foto 3: Dit is een licht opstelling voor de groepsfoto buiten.