Trouwreportage details: Trouwringen

Op een bruiloften zijn vele dingen die je vastgelegd wilt hebben. De jurk, schoenen, bloemen en uiteraard ook de ringen. Aan het begin van de dag zitten de ringen nog mooi in hun doosje en zien ze er perfect uit voor de foto. Hier heb ik een aantal tip voor het fotograferen van deze details van de trouwdag en wat foto's van trouwringen ter inspiratie voor bruidsparen en andere fotografen. Bij het fotograferen van ringen kun je gebruik maken van verschillende lenzen. Een 24-70 zou goed kunnen werken omdat deze vrij dichtbij de ringen kan komen en toch nog scherp in te stellen is. Maar wil je echt mooie foto's maken raad ik een Macro lens aan. Hiermee kan je erg dichtbij de ringen komen en ziet de foto er net even wat mooier uit. Er zijn verschillende macro lenzen te koop in verschillende sterktes. Je hebt bijvoorbeeld een 60mm, 100mm en 180mm. Hoe hoger de mm hoe dichterbij je komt. De 60 mm is al een prima lens en zeker als je met een camera werkt die geen full frame is komt je toch nog een stuk dichterbij (bijvoorbeeld een Canon 600d heeft een vergrotingsfactor van 1.6x. Dus 60mm x 1.6 = 96mm effectief). Zelf heb ik lang gewerkt met een 100mm macro lens van Canon en die heeft veel mooie foto's gemaakt. Sinds kort heb ik de 100mm Macro met IS (image stabaliser) welke in slechtere lichtomstandigheden de trillingen kan opvangen (vanwege de langere sluitertijden). Na een aantal tests moet ik concluderen dat de 100mm macro 2.8L IS heel goed is om mee te werken voor het fotograferen van ringen en raad ik zeker aan als mensen een macro lens zoeken.

Licht

 trouwringen
 _MG_6480_

Over het licht gesproken, dit is iets dat ook erg belangrijk is. Hoe meer licht, hoe sneller je de sluitertijd kunt instellen wat ten goede komt aan de scherpte van de foto. Wanneer je de ringen wilt fotograferen zoek dan een lichte plek op. Kijk ook goed door de lens wat het licht met de ringen doet. Bij stralende zonnestralen krijg je al gauw een ander effect dan bij een bewolkte dag. Er zijn verder geen echte regels voor het fotograferen van de ringen en ik raad daarom aan dat je op je gevoel af moet gaan en kijk naar wat jij mooi vindt. Maak desnoods meerdere foto's op verschillende plekken. Het enige waar je qua licht rekening mee moet houden is dat de hoeveelheid licht invloed heeft op de sluitertijd. Bij een langzame sluitertijd moet je een goede steady hand hebben om beweging te voorkomen. Dit komt doordat je erg dicht op het onderwerp staat en alles uitvergroot wordt.

Diafragma

Bij een macrolens wordt alles dus uitvergroot. Dit houd in dat ook de scherpte diepte uitvergroot wordt. Een foto die je met bijvoorbeeld een groothoek op F2.8 maakt zal meer scherpte diepte hebben dan de macro lens. Zorg er dus voor dat je diafragma wat meer wordt geknepen. Bijvoorbeeld tussen F5.6 en F8.0 zou prima kunnen werken. De ringen lopen dan van scherp naar onscherp en de achtergrond is mooi vervaagd.

 ringen-fotograferen-groothoek-24mm

Hier een tweetal voorbeelden van een ring gefotografeerd op een vloer met structuur. Op de foto welke met de groothoek geschoten is zie je het verschil tussen F8 (links) en diaframa F2.8 (rechts). Echter heb je met 24mm het probleem dat je niet al te dichtbij de ring kan komen om hem scherp te stellen en daardoor zie je meer omgeving dan ringen. Je zou de foto kunnen uitknippen waardoor het lijkt dat je dichterbij bent gekomen, maar dat gaat ook ten koste van je aantal pixels die je oud houdt. Hier in het voorbeeld zie je de groothoek versie met links F8.0 en rechts F2.8. In de hoek zie je een detail van de foto. links F8.0 24mm 1/25sec ISO100 | rechts F2.8 24mm 1/160sec ISO100

 ringen fotograferen groothoek 70mm

De 24-70mm lens van Canon kan ook nog een stuk dichterbij komen. Op 70mm kun je redelijk dichtbij komen maar ook tot op een zekere afstand waardoor het beeld niet geheel beeldvullend is. Daarbij heeft de 24-70 geen IS waardoor je bij slechte weersomstandigheden je camera goed stil moet houden. Je kunt hier prima mee weg komen en de foto knippen als je hem uitvergroot wilt hebben. links F8.0 70mm 1/25sec ISO400 | rechts F2.8 70mm 1/125sec ISO100

 ringen fotograferen macro 100mm

Wil je echt volledige beeldvulling en super scherp beeld dan is een echte macro lens de beste oplossing. Omdat de lens geen zoom functie heeft maar een vaste lens is, is deze ook nog eens een stuk scherper. De 100mm F2.8L IS heeft minder moeite met de afstand en je komt een stuk dichterbij. Heb je de 100mm 2.8L IS dan heb je ook nog eens een IS (image stabaliser) waardoor je meer scherpe foto's krijgt. Hier een voorbeeld van de macrolens. Hierbij kun je nog duidelijker zien dat F8.0 prima te gebruiken is en dat F2.8 eigenlijk alles veel te vaag maakt waardoor de ring bijna onherkenbaar wordt. links 100mm F8.0 1/100sec ISO2000 | rechts F2.8 100mm 1/100sec ISO200

Achtergrond

 _MG_4175_
 trouwringen
 _MG_1371_

Het mooie van een macrolens is dat je dingen ziet waar je normaal niet op let. Je komt immers zo dichtbij dat veel uit de omgeving rondom de ring niet zichtbaar wordt. Je kunt dus mooie achtergronden maken met de meest simpele dingen. Een kussen van stof van heel dichtbij geeft de stof mooi weer in combinatie met de ringen. Maar ook bloemen van heel dichtbij zien er ineens heel anders uit. Met licht en reflectie kun je ook heel veel bereiken. Denk eens aan gelakt hout dat de ringen reflecteert. Kijk dus om je heen of je de ringen bij verschillende materialen kunt fotograferen en je zult versteld staan van de verschillende resultaten die je krijgt.

Compositie

 _MG_2589_
 de ringen
 de ringen
 de trouwringen
 de trouwringen
 _MG_2937_

Nu we voldoende licht hebben, de diafragma goed hebben ingesteld en een mooie achtergrond hebben is het tijd voor de compositie. Leg de ringen eens op elkaar en zorg ervoor dat de diamanten (als deze op de ringen zitten) mooi richting de camera gericht staan. Maar probeer ook eens de ringen recht op elkaar te leggen of ergens aan op te hangen. Maar zolang de ringen goed in beeld komen zit je goed. Hier een aantal verschillende composities ter inspiratie.

Je ziet dat als fotograaf je niet verplicht bent een macro lens bij je te hebben voor de trouwringen. Met een 24-70mm kom je aardig in de buurt. Maar wil je de ringen echt perfect op de foto is deze lens zeker aan te raden. Je zal de lens verder ook prima kunnen gebruiken voor portretten want hij is super scherp. Wellicht dat je een aantal leuke ideeën uit hebben kunnen halen voor het fotograferen van de trouwringen. De ringen zijn een van de mooie details uit een trouwdag. Een mooie foto van de trouwringen maakt het trouwalbum helemaal compleet.

Mochten jullie ook mooie detail foto's willen kom dan een keer vrijblijvend op gesprek? Neem gerust contact met ons op.