Goedkope trouwfotograaf: Doen of niet?

Het lijkt zo’n fantastische aanbieding; een goedkope trouwfotograaf die jullie voor een stuntprijs de trouwreportage en het album aanbiedt. Dat klinkt als goede deal, want voor de locatie betalen jullie immers ook al de hoofdprijs. Zo moeilijk kan het toch niet zijn om een paar foto’s te schieten en deze een beetje in Photoshop te bewerken? Uiteindelijk nemen jullie de gok, maar het eindresultaat is meer dan teleurstellend. Jullie besluiten dan ook om het trouwalbum over te laten aan een professional, maar de foto’s van de bruiloft hebben toch een bittere nasmaak. Trouwshoot zet voor jullie vijf redenen op een rijtje waarom een goedkope trouwfotograaf niet altijd het beste eindresultaat oplevert.

Op zoek naar clichés

Wanneer je op de website kijkt van een goedkope trouwfotograaf, valt vaak al veel op. De lay-out van de site is zelf al ‘goedkoop’ in elkaar gefrutseld en de trouwfoto’s die op de website te vinden zijn, staan vaak bomvol clichés. Prijsstunters gaan voor goedkope prijzen, maar missen vaak zelf de passie voor het vak. Wanneer je een trouwfotograaf in hart en nieren bent, ga je voor kwaliteit. Van de website tot aan de trouwreportage, want je wilt het beste uit zo’n speciale dag halen. Wanneer een fotograaf al niet de moeite neemt om zijn website een mooie vormgeving te geven, moeten jullie je afvragen of hij deze moeite wel doet voor jullie trouwfoto’s. Kijk daarom goed naar de aanwezige foto’s op de website; zijn deze daadwerkelijk mooi of enorm geretoucheerd en hetzelfde als bij alle andere gefotografeerde bruiloften? Een professionele fotograaf heeft niet veel Photoshop nodig en zal altijd luisteren naar jullie verhaal, want dit is uiteindelijk wat je terug wilt zien op jullie bruiloftsfoto’s: Jullie verhaal in plaats van het verhaal van iedereen.

De uren die een fotograaf maakt

 trouwshoot-goedkope fotograaf-bewerkingen

trouwshoot-goedkope fotograaf-bewerkingen

De grootste vergissing die mensen maken over bruidsfotografie is dat het even ‘klikken en afdrukken’ is. Wanneer je een goedkope trouwfotograaf in handen neemt, is de kans hierop groot, maar een professional biedt meer dan alleen een ontspanner. Hij kijkt naar de juiste locatie, luistert naar jullie verhaal en bedenkt composities waarin jullie als bruidspaar het mooiste in uitkomen. Na het fotograferen is de professionele fotograaf echter nog niet klaar. Hij bekijkt alle foto’s zorgvuldig, bewerkt kleur, contrast en helderheid in Lightroom en maakt uiteindelijk een selectie van foto’s waar hij geheel achter staat. Er zitten veel manuren achter het fotograferen van een bruiloft, maar als je voor kwaliteit gaat, wil je ook dat de fotograaf veel tijd en moeite aan jullie bruiloft besteedt. Het is immers één van de mooiste dagen uit jullie leven en je wilt hier met plezier naar terugkijken. Wanneer een goedkope trouwfotograaf maar twee uur aanwezig is op jullie bruiloft en vervolgens binnen een uur jullie foto’s op een DVD zet, is de vraag of dit wel echt een professionele fotograaf is.

Een mooie locatie vraagt om mooie foto’s

 goedkope trouwfotograaf-mooie locatie

goedkope trouwfotograaf-mooie locatie

Jullie hebben een prachtige locatie uitgekozen, maar op de goedkope trouwfoto’s staan jullie alleen bij een boom en de bruidsauto. Een mooie locatie verkoopt misschien zichzelf, maar heeft wel degelijk een professionele fotograaf nodig om tot haar recht te komen. De crisis werkt niet mee en het is natuurlijk een fijn gevoel dat wanneer je de hoofdprijs hebt betaald voor de locatie, jullie kunnen bezuinigen middels een goedkope trouwfotograaf, maar de bruidsreportage gaat uiteindelijk een leven lang mee. Is het niet verschrikkelijk balen als jullie hier niet het allerbeste uit hebben gehaald?

Een goede band met de fotograaf

 feestbeesten party foto uit Loosdrecht

feestbeesten party foto uit Loosdrecht

Op een belangrijke dag als jullie trouwdag, wil je natuurlijk een klik hebben met de trouwfotograaf. Een professional houdt daarom altijd eerst een oriënterend gesprek met jullie om te bespreken wat de wensen zijn, maar ook zodat jullie kunnen beoordelen of er met hem een klik is. Natuurlijk wil een fotograaf graag de klus binnenhalen, maar een professional vindt het het allerbelangrijkst dat jullie je lekker voelen bij de keuze voor hem als trouwfotograaf. Hij is immers verantwoordelijk voor het verhaal van jullie bruiloft en de weergave van jullie dag zoals deze daadwerkelijk was. Hij overlegt met jullie, komt met ideeën en probeert jullie op de dag zelf zo min mogelijk in vaststaande scènes neer te zetten. Een bruidsreportage moet immers spontaan en gezellig blijven. Wanneer je een goedkope trouwfotograaf inhuurt moeten jullie je erop instellen dat deze fotograaf minder bezig is met deze achtergrond en alleen standaard bruidsfoto’s maakt. Vraag daarom altijd eerst een oriënterend gesprek aan bij een fotograaf om te zien of jullie hetzelfde idee achter een goede bruidsreportage hebben als de fotograaf zelf.

 goedkope bruidsfotograaf - mooie locatie

goedkope bruidsfotograaf - mooie locatie

Goedkoop is duurkoop

Bij trouwshoot is het al vaker voorgekomen; bruidsparen die naar aanleiding van het eindresultaat van de goedkope trouwfotograaf bij ons op de bank zitten. Ze willen uiteindelijk het trouwalbum door een professionele fotograaf laten ontwerpen en hebben vaak ook de vraag: “Goh, kunnen jullie de trouwfoto’s nog wat beter maken?”. Ontzettend zonde natuurlijk, want bij een professionele fotograaf had je dit probleem niet gehad. Goedkoop is daarom vaak duurkoop, want de goedkope trouwfoto’s moeten worden verbeterd, waardoor jullie alsnog extra tijd, geld en je eerdere enthousiasme voor de bruidsreportage kwijt zijn.

Trouwshoot raadt daarom ieder aankomend bruidspaar aan om goed na te denken over wat voor trouwfotograaf jullie willen inhuren. Denk niet alleen simpelweg aan kosten, maar verdiep je in de foto’s van de fotograaf (vinden jullie deze mooi?), de klik met deze persoon en het eindresultaat dat jullie verwachten. Goedkoop is een fijn begrip, maar een prijsstunter is niet ‘hetzelfde product voor een beter prijs’ zoals bij de Mediamarkt. Een goede bruidsreportage is elke cent waard, want deze gaat vele jaren langer mee dan de wasmachine.

Ik ben benieuwd naar jullie trouwdag

 stefan-uit-cirkel-klein

Hebben jullie ook een spetterend feest in de planning? Kom dan een keer langs op de koffie. We zijn erg benieuwd naar jullie trouwdag indeling en wat voor feest jullie willen organiseren. Uiteraard is bellen ook mogelijk op telefoon 065-3338796.

tipsjerneyComment